Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000119" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000119 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu?
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška: 27. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26. 10. 2017. Sloučenina 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol) je procesní kontaminant vznikající při zpracování potravin, především při hydrolýze bílkovin. Tato látka se může vyskytovat v řadě dalších potravin vyrobených bez hydrolýzy, např. v tepelně upravených cereáliích (sladu, pečivu). Jako prekurzory vzniku 3-MCPD se zde pravděpodobně uplatňují endogenní lipidy obilovin a chloridové ionty. 3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen, pro který byl stanoven tolerovatelný denní příjem (TDI) ve výši 2 μg/kg tělesné hmotnosti. Obsah 3-MCPD byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD ve vzorcích sladu byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem. Mez stanovení obsahu 3-MCPD v analyzovaných vzorcích sladu byla 10 μg/kg. Kombinovaná standardní nejistota metody byla 13 %.
Název v anglickém jazyce
3-MCPD process contaminant in malt?
Popis výsledku anglicky
Lecture: 27th Brweing and Malting Days VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26. 10. 2017. 3-MCPD (3-chlorpropane-1,2-diol) is a process contaminant formed during food processing, namely protein hydrolysis. This compound can also occur in a number of other foods produced without hydrolysis, for example heat treated cereals (malt, bakery products). Endogenous cereal lipids and chloride ions are recognized precursors of 3-MCPD. 3-MCPD is classified as a possible human carcinogen for which a tolerable daily intake (TDI) of 2 μg/kg body weight has been established. 3-MCPD content was studied in various kinds of malt. Analysis of 3-MCPD content in malt samples was conducted using the method of gas chromatography with a mass detector. The limit of detection of the 3-MCPD content in the analyzed malt samples was 10 μg/kg. The combined standard uncertainty of the method was 13%.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů