Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000119" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000119 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Procesní kontaminant 3-MCPD ve sladu?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška: 27. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26. 10. 2017. Sloučenina 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol) je procesní kontaminant vznikající při zpracování potravin, především při hydrolýze bílkovin. Tato látka se může vyskytovat v řadě dalších potravin vyrobených bez hydrolýzy, např. v tepelně upravených cereáliích (sladu, pečivu). Jako prekurzory vzniku 3-MCPD se zde pravděpodobně uplatňují endogenní lipidy obilovin a chloridové ionty. 3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen, pro který byl stanoven tolerovatelný denní příjem (TDI) ve výši 2 μg/kg tělesné hmotnosti. Obsah 3-MCPD byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD ve vzorcích sladu byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem. Mez stanovení obsahu 3-MCPD v analyzovaných vzorcích sladu byla 10 μg/kg. Kombinovaná standardní nejistota metody byla 13 %.

  • Název v anglickém jazyce

    3-MCPD process contaminant in malt?

  • Popis výsledku anglicky

    Lecture: 27th Brweing and Malting Days VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26. 10. 2017. 3-MCPD (3-chlorpropane-1,2-diol) is a process contaminant formed during food processing, namely protein hydrolysis. This compound can also occur in a number of other foods produced without hydrolysis, for example heat treated cereals (malt, bakery products). Endogenous cereal lipids and chloride ions are recognized precursors of 3-MCPD. 3-MCPD is classified as a possible human carcinogen for which a tolerable daily intake (TDI) of 2 μg/kg body weight has been established. 3-MCPD content was studied in various kinds of malt. Analysis of 3-MCPD content in malt samples was conducted using the method of gas chromatography with a mass detector. The limit of detection of the 3-MCPD content in the analyzed malt samples was 10 μg/kg. The combined standard uncertainty of the method was 13%.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů