Development of miniaturized extraction method used for GC-NCD screening of non-volatile nitroso compounds in malt
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000068" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000068 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11310/18:10409571
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Development of miniaturized extraction method used for GC-NCD screening of non-volatile nitroso compounds in malt
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to develop a miniaturized extraction method for a fast screening of non-volatile nitroso compounds using gas chromatography with a nitroso specific chemiluminescence detection. According to a final methodology, the samples were prepared by extraction of grinded malt using a mixture of pyridine and acetonitrile in ratio 60:40 (v/v). To enhance volatility of the determined analytes, the two-step derivatization using hexamethyldisalazane and N,O bis(trimethylsilyl)trifluoroacetamide was used. The total volume of the sample was 0,2 ml and the preparation time after optimization was 80 min. The extraction method was connected to a classification method, which can divide chromatographic peaks into the groups of N-nitroso and C-nitroso compounds, and interfering substances. After application of the methods mentioned above to real malt samples, the specific chromatographic peaks of C-nitroso and N-nitroso compounds were selected.
Název v anglickém jazyce
Development of miniaturized extraction method used for GC-NCD screening of non-volatile nitroso compounds in malt
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to develop a miniaturized extraction method for a fast screening of non-volatile nitroso compounds using gas chromatography with a nitroso specific chemiluminescence detection. According to a final methodology, the samples were prepared by extraction of grinded malt using a mixture of pyridine and acetonitrile in ratio 60:40 (v/v). To enhance volatility of the determined analytes, the two-step derivatization using hexamethyldisalazane and N,O bis(trimethylsilyl)trifluoroacetamide was used. The total volume of the sample was 0,2 ml and the preparation time after optimization was 80 min. The extraction method was connected to a classification method, which can divide chromatographic peaks into the groups of N-nitroso and C-nitroso compounds, and interfering substances. After application of the methods mentioned above to real malt samples, the specific chromatographic peaks of C-nitroso and N-nitroso compounds were selected.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 14th International Students Conference
ISBN
978-80-7444-059-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
105-113
Název nakladatele
Charles University, Faculty of Science
Místo vydání
Prague
Místo konání akce
Prague
Datum konání akce
20. 9. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000495572500018