Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus v pivovarské výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000104" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000104 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus v pivovarské výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie rodu Bacillus jsou v pivovarských provozech často detekovány, řadí se však mezi méně rizikové kontaminanty. Ve vegetativní formě nejsou schopné přežívat v pivu a nekazí ho. Riziko představuje jejich schopnost tvořit extrémně odolné endospory (klidové formy), které jsou schopné přežívat extrémně nepříznivé podmínky a mohou přežívat v distribuovaném pivu i po dlouhou dobu a za vhodných podmínek (zejména u méně chmelených piv a u piv s vyššími hodnotami pH) vyklíčit. Dalším rizikovým faktorem je schopnost některých bacillů redukovat dusičnany na dusitany, které mohou být příčinou vzniku karcinogenních N-nitrosaminů v pivu. Zvýšené riziko by mohl představovat také druh B. cereus, který je navíc schopen produkovat celou řadu toxinů. Poster je zaměřen na techniky detekce těchto bakterií v pivovarské laboratoři. Ve studii byl sledován růst 5 pivovarsky významných kmenů bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus na vybraných ztužených kultivačních půdách. Všechny kmeny bacillů byly schopny růst na běžných a snadno dostupných kultivačních médiích (masopeptonový agar, plate count agar, krevní agar), které se používají na stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách. Jako nejvhodnější půda pro stanovení bacilů se ukázal MYP agar, který poskytl nejvýraznější barevné odlišení. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.
Název v anglickém jazyce
Microbiology of brewing production - importance and diagnostics of the bacteria of the genus Bacillus, Brevibacillus and Paenibacillus in brewing production
Popis výsledku anglicky
Bacteria of the genus Bacillus are often detected in brewing operations, but they rank among less hazardous contaminants. They are not able to survive in the vegetative form in beer and spoil it. The risk is their ability to form extremely resistant endospores (resting forms), which are extremely resistant to environmental conditions and may survive even for a long time in the distributed beer and germinate under suitable conditions (especially in less hop beers and beers with higher pH). Another risk factor is the ability of some bacilli reduce nitrates to nitrites, thus they can contribute to the formation of carcinogenic nitrosamines. B. cereus may represent an increased risk, due to its ability to produce various toxins. The poster is focused on the techniques of detection of these bacteria in brewery laboratory. It was monitored the growth of 5 brewery significant strains of the genera Bacillus, Brevibacillus and Paenibacillus on solidified culture media. All strains of bacilli were able to grow on common and readily available culture media (nutrient agar, plate count agar, blood agar), which are used to determine the total number of microorganisms in food. The most suitable medium for the isolation of bacilli was MYP agar, which gave the most significant color differentiation. The poster was presented at 39. Pivovarsko-sladařském seminar, Pilsen, 2018.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů