Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií rodu Kocuria (Micrococcus) v pivovarské výrobě.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000103" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000103 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií rodu Kocuria (Micrococcus) v pivovarské výrobě.
Popis výsledku v původním jazyce
Významné pivovarské druhy mikrokoků byly reklasifikovány do rodu Kocuria: Kocuria kristinae (dříve Micrococcus kristinae) a Kocuria varians (dříve Micrococcus varians). Bakterie rodu Kocuria patří do méně riskantních mikrobiálních kontaminantů pivovaru a pivovaru. Druhy Kocuria kristinae mohou výjimečně způsobit zkažení piva. Významné je jejich záměna s rizikovějšími pediokoky. Uvádíme přehled základních morfologických a fyziologických vlastností druhů Kocuria (Micrococcus) a popisujeme jejich škodlivost v procesu vaření. Studie hodnotila vhodnost vybraných kultivačních médií v pivovarnické laboratoři. Na fotografiích jsou prezentovány kolonie bakterií na různých médiích. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.
Název v anglickém jazyce
Microbiology of brewing production - importance and diagnostics of the genus bacteria Kocuria (Micrococcus) in brewing production.
Popis výsledku anglicky
Significant brewery species of micrococcus were reclassified to the genus Kocuria: Kocuria kristinae (previously Micrococcus kristinae) and Kocuria varians (previously Micrococcus varians). Bacteria of genus Kocuria belong to less risky microbial contaminants of beer and brewery plant. Species Kocuria kristinae may exceptionally cause beer spoilage. Significant is their misplacement for pediococci. Here we present an overview of basic morphological and physiological properties of Kocuria (Micrococcus) species and describe their harmfulness in the brewing process. The usefulness of selected culture media in the brewery laboratory was evaluated. Photographs of representative bacterial colonies on various media are presented. The poster was presented at 39. Pivovarsko-sladařském seminar, Pilsen, 2018.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů