Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000105" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000105 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení představují heterogenní skupinu bakterií s jedním hlavním společným znakem - produkcí kyseliny mléčné, z nichž některé mohou být přítomny jako kontaminanty v pivovarnictví. Nejvíce riskantními rody jsou Lactobacillus a Pediococcus. Poster je zaměřen na techniky detekce mléčných bakterií v pivovarnické laboratoři. V první fázi studie byl růst sledován 53 kmenů Lactobacillus a Pediococcus na tuhlém kultivačním médiu, např. MRS agaru a jeho modifikacích, Raka-Ray, NBB, UBA atd. Studie rovněž obsahovala některá tekutá média. Vybrané kmeny byly pak použity v následné sadě pokusů - kontaminace piva na pivo adaptovanými a neadaptovanými bakteriemi. Při následném testování kultivačních médií byl MRS agar a jeho modifikace vyhodnocen jako nejúčinnější. Raka-Ray byl vyhodnocen jako nejméně vhodný pro detekci bakterií mléčného kvašení. Byla rovněž zhodnocena reálná užitečnost médií v laboratoři pivovaru. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.
Název v anglickém jazyce
Microbiology of brewing production - importance and diagnostics of lactic acid bacteria.
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria represent a heterogeneous group of bacteria with one main common feature - the production of lactic acid., some of which may be present as contaminants in beer brewing. The most risky genera are Lactobacillus and Pediococcus. The poster is focused on the techniques of detection of lactic acid bacteria in brewery laboratory. In first phase of study the growth was monitored in a set of 53 strains of Lactobacillus and Pediococcus on solidified culture media, e.g. MRS agar and its various modifications, the media Raka-Ray, NBB, UBA, etc. The study also included some liquid media. Selected strains were then used in a consequential set of experiements - incubation of beer-adapted and non-adapted bacteria in beer. In subsequent testing of cultivation media, MRS and its modification were evaluated as the most effective. Raka-Ray was evaluated as the least suitable for the detection of lactic acid bacteria. The real usefulness of the media in brewery plant laboratory was also evaluated. The poster was presented at 39. Pivovarsko-sladařském seminar, Pilsen, 2018.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů