Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium senzorických vlastností odrůd ječmene pěstovaných v České Republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000029" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium senzorických vlastností odrůd ječmene pěstovaných v České Republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivovarské testy v pilotním měřítku (50 l) s deseti odrůdami jarního sladovnického ječmene naznačily některé specifické vlastnosti odrůd i vztahy mezi základními senzorickými deskriptory piva. Vjem plnosti piva podporuje vyšší a hodnota pH (r=0,505) a hořkosti piva (r= 0,380) a vyšší zbytkový extrakt v pivu tlumí vjem trpkosti. Na sledované znaky, barvu, pěnivost a senzorickou kvalitu měl významný vliv rok sklizně. Nejnižší barva piva byla u odrůdy Sebastian, nejvyšší u Xanadu. Trend k nižší pěnivosti byl u odrůdy Vendela. Nejvyšší sladkost byla u piv odrůd Sunshine a Sebastian. Rozdíly v celkovém dojmu nebyly průkazné, trend k lepším hodnotám měly odrůdy Laudis 550, Francin a Bojos, trend k horším pak Vendela, Xanadu a Sebastian. Formulace odrůdových vlastností si vyžádá další výzkum

  • Název v anglickém jazyce

    Study of sensory properties of barley varieties grown in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Pilot scale brewing tests (50 l) with ten varieties of spring malting barley indicated some specific characteristics of the varieties as well as relationships between the basic sensory descriptors of beer. The fullness of the beer is supported by a higher and pH value (r = 0.505) and beer bitterness (r = 0.380) and a higher residual extract in the beer suppresses the perception of bitterness. The year of harvest had a significant influence on the traits, color, foaming and sensory quality. The lowest color of beer was in the variety Sebastian, the highest in Xanadu. The trend towards lower foaming was in the Vendela variety. The highest sweetness was in beers of Sunshine and Sebastian varieties. The differences in the overall impression were not conclusive, the trend towards better values had varieties Laudis 550, Francin and Bojos, the trend to the worse then Vendela, Xanadu and Sebastian. The formulation of varietal characteristics will require further research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    15-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus