Porovnání jakostních parametrů pšeničného piva v závislosti na druhu použité odrůdy pšenice s barevným perikarpem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908989" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908989 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání jakostních parametrů pšeničného piva v závislosti na druhu použité odrůdy pšenice s barevným perikarpem
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá vlivem použitého sladu z rozdílných odrůd pšenice s purpurovým a modrým perikarpem (Rosso, Skorpion a Konini) na jakostní parametry vyrobeného piva. Byly vyrobeny tři slady plzeňského typu, ze kterých bylo uvařeno svrchně kvašené pivo. U jednotlivých vzorků byl analyzován obsah alkoholu, původní stupňovitost mladiny, skutečný a zdánlivý extrakt. Následně byla vyhodnocena barva piva a provedena senzorická analýza. Nejvyšší obsah alkoholu byl zjištěn u piva vyrobeného z odrůdy Konini (2,91 %), což odpovídá i zjištěné nejvyšší hodnotě původní stupňovitosti mladiny (12,66 %). Jako nejsvětlejší bylo vyhodnocené pivo vyrobené ze sladu z pšenice Skorpion (L*= 85,53), naopak nejtmavší z odrůdy Konini (L* = 79,16). Při senzorickém hodnocení bylo nejlépe vyhodnoceno pivo ze sladu Rosso, které vykazovalo nejpřijatelnější plnost, pěnivost, říz a barvu z hlediska konzumenta.
Název v anglickém jazyce
Comparison of quality parameters of wheat beer depending on the kind of wheat varieties with colored pericarp
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is to analyse the influence of the used of different wheat malt varieties (Rosso, Skorpion and Konini) on quality parameters of beer production. They were made of three types of pilsner malts by top-fermentation. The studied characteristics were alcohol content, original gravity wort, real and apparent extract. Although was evaluated the color of the beer and subject to a sensory analysis. The highest alcohol content was found in the beer produced with the variety Konini (2.91%), which also corresponds with the highest value of original gravity wort (12.66%). Also, was evaluated as the lightest beer that was brewer with Skorpion wheat malt (L* = 85.53), while the darkest beer was obtained with the variety Konini (L* = 79.16). Additionally, a sensory analysis was made. The results have shown that the best beer was made from Rosso malt which have the most acceptable fullness, foaming, zest and color, characteristics related with the aspects perceive by the consumer in relation with the product.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
120-127
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—