Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908997" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908997 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic
Popis výsledku v původním jazyce
Barevné pšenice obsahují anthokyany, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V naší studii byly testovány 4 odrůdy barevných pšenic - Skorpion, Rosso, Karkulka a Konini. Odrůda Skorpion je modrozrnná. Anthokyany této odrůdy se ukládají do aleuronové vrstvy obilky. Rosso, Karkulka a Konini jsou purpurové odrůdy, kde jsou anthokyany ukládány do perikarpu. Obsah anthokyanů byl sledován v celém zrnu, otrubách, mouce, těstě a upečeném výrobku. Nejvyšší obsah anthokyanů byl zaznamenán u vzorku otrub modrozrnné odrůdy Skorpion (61,34 ųg.g-1). Z purpurových odrůd byla nejlépe hodnocena odrůda Rosso. V celém zrnu odrůdy Rosso bylo kvantifikováno 3,12ųg.g-1 vybraných anthokyanů. Celkově nejnižší obsah anthokyanů byl zaznamenán u odrůdy Konini sklizené v roce 2013. U této odrůdy byli anthokyany naměřeny pouze u dvou vzorků z pěti - ve vzorku otrub (2,32 ųg.g-1) a šrotu (0,87ųg.g-1).
Název v anglickém jazyce
Content of selected anthocyanins in samples of color wheat
Popis výsledku anglicky
Color wheat contain santhocyanins, which are beneficial for human health. In our study we tested four varieties of wheat color -Skorpion, Rosso, Karkulka and Konini. The Skorpion Variety is blue-grained and the anthocyanins are stored in the aleurone layer. Rosso, Karkulkaand Konini are purple varieties, where anthocyanins are stored in the pericarp. The content of anthocyanins was observed across the whole grain, bran, flour, dough and baked product. The highest content of anthocyanins was recorded in the sample blue-grained bran of variety Skorpion (61.34 ug.g-1). From the purple varieties were best evaluated variety Rosso. The whole grain of variety Rosso contained 3.12 ug.g-1 of anthocyanins. Overall, the lowest content of anthocyanins was recorded in variety Konini harve sted in year 2013. In this variety were anthocyanins found in two parts of the grain: in thebran (2.32 ug.g-1) and whole grain (0.87 ug.g-1).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
184-192
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—