Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908997" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908997 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah vybraných anthokyanů ve vzorcích barevných pšenic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barevné pšenice obsahují anthokyany, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V naší studii byly testovány 4 odrůdy barevných pšenic - Skorpion, Rosso, Karkulka a Konini. Odrůda Skorpion je modrozrnná. Anthokyany této odrůdy se ukládají do aleuronové vrstvy obilky. Rosso, Karkulka a Konini jsou purpurové odrůdy, kde jsou anthokyany ukládány do perikarpu. Obsah anthokyanů byl sledován v celém zrnu, otrubách, mouce, těstě a upečeném výrobku. Nejvyšší obsah anthokyanů byl zaznamenán u vzorku otrub modrozrnné odrůdy Skorpion (61,34 ųg.g-1). Z purpurových odrůd byla nejlépe hodnocena odrůda Rosso. V celém zrnu odrůdy Rosso bylo kvantifikováno 3,12ųg.g-1 vybraných anthokyanů. Celkově nejnižší obsah anthokyanů byl zaznamenán u odrůdy Konini sklizené v roce 2013. U této odrůdy byli anthokyany naměřeny pouze u dvou vzorků z pěti - ve vzorku otrub (2,32 ųg.g-1) a šrotu (0,87ųg.g-1).

  • Název v anglickém jazyce

    Content of selected anthocyanins in samples of color wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Color wheat contain santhocyanins, which are beneficial for human health. In our study we tested four varieties of wheat color -Skorpion, Rosso, Karkulka and Konini. The Skorpion Variety is blue-grained and the anthocyanins are stored in the aleurone layer. Rosso, Karkulkaand Konini are purple varieties, where anthocyanins are stored in the pericarp. The content of anthocyanins was observed across the whole grain, bran, flour, dough and baked product. The highest content of anthocyanins was recorded in the sample blue-grained bran of variety Skorpion (61.34 ug.g-1). From the purple varieties were best evaluated variety Rosso. The whole grain of variety Rosso contained 3.12 ug.g-1 of anthocyanins. Overall, the lowest content of anthocyanins was recorded in variety Konini harve sted in year 2013. In this variety were anthocyanins found in two parts of the grain: in thebran (2.32 ug.g-1) and whole grain (0.87 ug.g-1).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    184-192

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku