Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Profil proanthokyanidinů ve sladech 18 odrůd ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Profil proanthokyanidinů ve sladech 18 odrůd ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U souboru laboratorních sladů z 18 odrůd ječmene byl analyzován profil polyfenolů proanthokyanidinů (PAC). PAC byly v matrici sladu stanoveny metodou kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením (LC-HR/MS), po předchozí extrakci vodným acetonem. Profilům PAC slo-žených z jednotek (epi)katechinu a (epi)galokatechinu dominovaly dimery (E)C-(E)G (průměr 52,4 % rel.) a (E)C-(E)C (průměr 32,4 % rel.), méně zastoupené byly trimery (E)C-(E)C-(E)C (10,7 % rel.). Byly zjištěny výrazné rozdíly kvantitativního i kvalitativního složení PAC mezi odrůdami, profil těchto látek vykazuje odrůdovou závislost.

  • Název v anglickém jazyce

    Profile of proanthocyanidines in malts of 18 barley varieties

  • Popis výsledku anglicky

    In a set of laboratory malts from 18 barley varieties the profile of polyphenols of proanthocyanidines (PAC) was analyzed. PACs in the malt matrix were determined by liquid chromatography method in conjunction with high resolution mass spectrometry (LC-HR / MS), after previous extraction with aqueous acetone. PAC profiles composed of (epi) catechin and (epi) galocatechin units were dominated by dimers (E) C- (E) G (mean 52.4% rel.) And (E) C- (E) C (mean 32, 4% rel.), Less represented were (E) C- (E) C- (E) C (10.7% rel.). Significant differences in the quantitative and qualitative composition of PAC between varieties were found, the profile of these substances shows varietal dependence.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    30-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus