Profil proanthokyanidinů ve sladech 18 odrůd ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Profil proanthokyanidinů ve sladech 18 odrůd ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
U souboru laboratorních sladů z 18 odrůd ječmene byl analyzován profil polyfenolů proanthokyanidinů (PAC). PAC byly v matrici sladu stanoveny metodou kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením (LC-HR/MS), po předchozí extrakci vodným acetonem. Profilům PAC slo-žených z jednotek (epi)katechinu a (epi)galokatechinu dominovaly dimery (E)C-(E)G (průměr 52,4 % rel.) a (E)C-(E)C (průměr 32,4 % rel.), méně zastoupené byly trimery (E)C-(E)C-(E)C (10,7 % rel.). Byly zjištěny výrazné rozdíly kvantitativního i kvalitativního složení PAC mezi odrůdami, profil těchto látek vykazuje odrůdovou závislost.
Název v anglickém jazyce
Profile of proanthocyanidines in malts of 18 barley varieties
Popis výsledku anglicky
In a set of laboratory malts from 18 barley varieties the profile of polyphenols of proanthocyanidines (PAC) was analyzed. PACs in the malt matrix were determined by liquid chromatography method in conjunction with high resolution mass spectrometry (LC-HR / MS), after previous extraction with aqueous acetone. PAC profiles composed of (epi) catechin and (epi) galocatechin units were dominated by dimers (E) C- (E) G (mean 52.4% rel.) And (E) C- (E) C (mean 32, 4% rel.), Less represented were (E) C- (E) C- (E) C (10.7% rel.). Significant differences in the quantitative and qualitative composition of PAC between varieties were found, the profile of these substances shows varietal dependence.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
Speciální číslo
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
30-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—