Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemotaxonomic characterization of hop genotypes based on profiling of proanthocyanidins using liquid chromatography coupled with high-resolution accurate mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000026" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000026 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/22:10456088

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157522003209" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157522003209</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104702" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2022.104702</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemotaxonomic characterization of hop genotypes based on profiling of proanthocyanidins using liquid chromatography coupled with high-resolution accurate mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    To determine the varietal specificity of the composition of proanthocyanidins (PACs) in hops, a fast and simple method of liquid chromatography coupled with high-resolution accurate mass spectrometry for qualitative profiling of PACs was developed. A total of 140 samples of 19 hop varieties were analysed. Three (epi)catechin(epi)afzelechin dimers, six (epi)catechin-(epi)catechin dimers, four (epi)gallocatechin-(epi)gallocatechin dimers, seven (epi) catechin-(epi)gallocatechin dimers, and seven trimers consisting of (epi)catechin building blocks were detected in the hop samples. The cluster analysis of PAC varietal profiles showed their close link with the genetic origin of the hops. The main marker distinguishing the American and European genotypes is the representation of catechin and epicatechin in the PAC profile. The varieties in both of these genotype groups are further subdivided based on their low or high proportion of (epi)gallocatechin building blocks in the PAC profile. Knowledge of the composition of proanthocyanidins in hops can be important for the selection of hop varieties in brewing, pharmacy or food supplement production. The developed PAC profiling method can be easily adapted to other plant materials.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemotaxonomic characterization of hop genotypes based on profiling of proanthocyanidins using liquid chromatography coupled with high-resolution accurate mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    To determine the varietal specificity of the composition of proanthocyanidins (PACs) in hops, a fast and simple method of liquid chromatography coupled with high-resolution accurate mass spectrometry for qualitative profiling of PACs was developed. A total of 140 samples of 19 hop varieties were analysed. Three (epi)catechin(epi)afzelechin dimers, six (epi)catechin-(epi)catechin dimers, four (epi)gallocatechin-(epi)gallocatechin dimers, seven (epi) catechin-(epi)gallocatechin dimers, and seven trimers consisting of (epi)catechin building blocks were detected in the hop samples. The cluster analysis of PAC varietal profiles showed their close link with the genetic origin of the hops. The main marker distinguishing the American and European genotypes is the representation of catechin and epicatechin in the PAC profile. The varieties in both of these genotype groups are further subdivided based on their low or high proportion of (epi)gallocatechin building blocks in the PAC profile. Knowledge of the composition of proanthocyanidins in hops can be important for the selection of hop varieties in brewing, pharmacy or food supplement production. The developed PAC profiling method can be easily adapted to other plant materials.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

    1096-0481

  • Svazek periodika

    112

  • Číslo periodika v rámci svazku

    September 2022

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000823303100009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85133603596