Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv způsobu extrakce chmele na polyfenoly a antioxidační aktivitu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000033" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv způsobu extrakce chmele na polyfenoly a antioxidační aktivitu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polyfenolové látky chmele a jejich antiradikálové vlastnosti jsou důležité z hlediska pivovarské výroby i biomedicinského výzkumu. Způsob extrakce polyfenolů z matrice chmele může významně ovlivnit výsledky analýz. V provedené studii bylo 20 vzorků chmele čtyř českých odrůd extrahováno vroucí vodou nebo směsí aceton:voda 80:20 za studena. V extraktech byly měřeny celkové polyfenoly (CP), anthokyanogeny (ANT), flavanoidy (FLA) a antioxidační aktivita DPPH. Acetonem bylo extrahováno v průměru o 15 % méně CP a o 11 % méně FLA. Naproti tomu množství ANT v acetonových extraktech bylo výrazně vyšší a odrůdově specifické. Antiradikálová aktivita DPPH acetonových extraktů byla významně vyšší nežli aktivita vodných výluhů, v průměru o 45 % rel. a rozdíly korespondovaly s nárůstem anthokyanogenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of hop extraction method on polyphenols and antioxidant activity

  • Popis výsledku anglicky

    Polyphenol compounds of hops and their antiradical properties are important from the point of view of brewing production and biomedical research. The method of extracting polyphenols from the hop matrix can significantly influence the results of the analyzes. In the study, 20 hop samples of four Czech varieties were extracted with boiling water or 80:20 cold acetone: water. Total polyphenols (CP), anthocyanogens (ANT), flavanoids (FLA) and antioxidant activity of DPPH were measured in the extracts. Acetone was extracted on average 15% less CP and 11% less FLA. In contrast, the amount of ANT in acetone extracts was significantly higher and varietal specific. The antiradical activity of DPPH acetone extracts was significantly higher than that of aqueous extracts, on average by 45% rel. and differences corresponded to an increase in anthocyanogens.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    45-49

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus