Vliv způsobu extrakce chmele na polyfenoly a antioxidační aktivitu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000033" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv způsobu extrakce chmele na polyfenoly a antioxidační aktivitu
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenolové látky chmele a jejich antiradikálové vlastnosti jsou důležité z hlediska pivovarské výroby i biomedicinského výzkumu. Způsob extrakce polyfenolů z matrice chmele může významně ovlivnit výsledky analýz. V provedené studii bylo 20 vzorků chmele čtyř českých odrůd extrahováno vroucí vodou nebo směsí aceton:voda 80:20 za studena. V extraktech byly měřeny celkové polyfenoly (CP), anthokyanogeny (ANT), flavanoidy (FLA) a antioxidační aktivita DPPH. Acetonem bylo extrahováno v průměru o 15 % méně CP a o 11 % méně FLA. Naproti tomu množství ANT v acetonových extraktech bylo výrazně vyšší a odrůdově specifické. Antiradikálová aktivita DPPH acetonových extraktů byla významně vyšší nežli aktivita vodných výluhů, v průměru o 45 % rel. a rozdíly korespondovaly s nárůstem anthokyanogenů.
Název v anglickém jazyce
Influence of hop extraction method on polyphenols and antioxidant activity
Popis výsledku anglicky
Polyphenol compounds of hops and their antiradical properties are important from the point of view of brewing production and biomedical research. The method of extracting polyphenols from the hop matrix can significantly influence the results of the analyzes. In the study, 20 hop samples of four Czech varieties were extracted with boiling water or 80:20 cold acetone: water. Total polyphenols (CP), anthocyanogens (ANT), flavanoids (FLA) and antioxidant activity of DPPH were measured in the extracts. Acetone was extracted on average 15% less CP and 11% less FLA. In contrast, the amount of ANT in acetone extracts was significantly higher and varietal specific. The antiradical activity of DPPH acetone extracts was significantly higher than that of aqueous extracts, on average by 45% rel. and differences corresponded to an increase in anthocyanogens.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
Speciální číslo
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
45-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—