České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva
Popis výsledku v původním jazyce
Pěstování chmele je náročné na investice a údržbu chmelových konstrukcí, agrotechniku a lidskou práci. Proto jsou šlechtěny zakrslé odrůdy pro nízké konstrukce. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány detailní chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými genotypy zakrslého chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Celkový senzorický dojem piv z hodnocených chmelů byl srovnatelný s ŽPČ, přes zjištěné odlišnosti v intenzitě chmelových vůní/chutí v pivu nebyla v trojúhelníkovém testu piva z nových genotypů jednoznačně odlišena od ŽPČ. Testované aromatické chmele po chemické stránce sice nesplňují požadavky CHZO České pivo (poměr alfa a beta kyselin, nízký farnesen), ale senzorické vlastnosti chmelů jsou poměrně dobré a tyto chmele mohou najít uplatnění v tuzemských pivovarech.
Název v anglickém jazyce
Czech hop cultivars for low constructions - chemical and sensory profile of beer
Popis výsledku anglicky
Hop growing is demanding for investment and maintenance of hop constructions, agrotechnics and human labor. Therefore, dwarf varieties are bred for low constructions. In the pilot (200 l) brews of pale lager, detailed chemical and sensory profiles of beers hopped with five new Czech genotypes of dwarf hops and Saaz were compared. The overall sensory impression of beers from the evaluated hops was comparable to Saaz, despite the differences in the intensity of hop aromas / tastes in beer, it was not clearly distinguished from Saaz in the triangular test of beer from new genotypes. Although the tested aromatic hops do not meet the chemical requirements of the Czech Beer PGI (alpha / beta acid ratio, low farnesene), the sensory properties of the hops are relatively good and these hops can be used in domestic breweries.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
Speciální číslo
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
56-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—