Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    České kultivary chmele pro nízké konstrukce – chemický a senzorický profil piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pěstování chmele je náročné na investice a údržbu chmelových konstrukcí, agrotechniku a lidskou práci. Proto jsou šlechtěny zakrslé odrůdy pro nízké konstrukce. V pilotních (200 l) várkách světlého ležáku byly porovnány detailní chemické a senzorické profily piv chmelených pěti novými českými genotypy zakrslého chmele a Žateckým poloraným červeňákem (ŽPČ). Celkový senzorický dojem piv z hodnocených chmelů byl srovnatelný s ŽPČ, přes zjištěné odlišnosti v intenzitě chmelových vůní/chutí v pivu nebyla v trojúhelníkovém testu piva z nových genotypů jednoznačně odlišena od ŽPČ. Testované aromatické chmele po chemické stránce sice nesplňují požadavky CHZO České pivo (poměr alfa a beta kyselin, nízký farnesen), ale senzorické vlastnosti chmelů jsou poměrně dobré a tyto chmele mohou najít uplatnění v tuzemských pivovarech.

  • Název v anglickém jazyce

    Czech hop cultivars for low constructions - chemical and sensory profile of beer

  • Popis výsledku anglicky

    Hop growing is demanding for investment and maintenance of hop constructions, agrotechnics and human labor. Therefore, dwarf varieties are bred for low constructions. In the pilot (200 l) brews of pale lager, detailed chemical and sensory profiles of beers hopped with five new Czech genotypes of dwarf hops and Saaz were compared. The overall sensory impression of beers from the evaluated hops was comparable to Saaz, despite the differences in the intensity of hop aromas / tastes in beer, it was not clearly distinguished from Saaz in the triangular test of beer from new genotypes. Although the tested aromatic hops do not meet the chemical requirements of the Czech Beer PGI (alpha / beta acid ratio, low farnesene), the sensory properties of the hops are relatively good and these hops can be used in domestic breweries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    56-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus