Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv provenience ječmene na kvalitativní parametry sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000036" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv provenience ječmene na kvalitativní parametry sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V tříleté studii byl hodnocen soubor ječmenů tří odrůd doporučených pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením (CHZO) České pivo - Bojos, Laudis 550 a Petrus vypěstovaných v sedmi státech Evropy. Slady byly připraveny na mikrosladovně. Cílem bylo zjistit vliv lokality na kvalitu sladu, výroba piva dle CHZO České pivo závisí na dostatku kvalitních sladů, a v důsledku klimatických změn je reálné nebezpečí nedostatku sladovnického ječmene z tuzemských zdrojů v určité sklizni. Nejvýznamnějším faktorem byl ročník sklizně, z výsledků nicméně vyplynulo, že slady totožných odrůd ječmene vypěstovaných shodnou agrotechnikou v různých státech střední a západní Evropy se mohou lišit v některých základních parametrech kvality sladu, charakterizujících sacharolytickou, proteolytickou i cytolytickou modifikaci zrna sladu.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of barley provenance on malt quality parameters

  • Popis výsledku anglicky

    The three-year study evaluated a set of barley of three varieties recommended for the production of beer with the protected geographical indication (PGI) Czech beer - Bojos, Laudis 550 and Petrus grown in seven European countries. The malts were prepared in a micro-malt. The aim was to determine the impact of the site on malt quality, beer production according to PGI Czech beer depends on sufficient quality malts, and due to climate change there is a real danger of malting barley shortage from domestic sources in a certain harvest. The most important factor was the year of harvest, but the results showed that malts of identical barley varieties grown by the same agrotechnology in different countries of Central and Western Europe may differ in some basic parameters of malt quality, characterized by saccharolytic, proteolytic and cytolytic modification of malt grain.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    76-78

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus