Vliv provenience ječmene na kvalitativní parametry sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000036" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv provenience ječmene na kvalitativní parametry sladu
Popis výsledku v původním jazyce
V tříleté studii byl hodnocen soubor ječmenů tří odrůd doporučených pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením (CHZO) České pivo - Bojos, Laudis 550 a Petrus vypěstovaných v sedmi státech Evropy. Slady byly připraveny na mikrosladovně. Cílem bylo zjistit vliv lokality na kvalitu sladu, výroba piva dle CHZO České pivo závisí na dostatku kvalitních sladů, a v důsledku klimatických změn je reálné nebezpečí nedostatku sladovnického ječmene z tuzemských zdrojů v určité sklizni. Nejvýznamnějším faktorem byl ročník sklizně, z výsledků nicméně vyplynulo, že slady totožných odrůd ječmene vypěstovaných shodnou agrotechnikou v různých státech střední a západní Evropy se mohou lišit v některých základních parametrech kvality sladu, charakterizujících sacharolytickou, proteolytickou i cytolytickou modifikaci zrna sladu.
Název v anglickém jazyce
Influence of barley provenance on malt quality parameters
Popis výsledku anglicky
The three-year study evaluated a set of barley of three varieties recommended for the production of beer with the protected geographical indication (PGI) Czech beer - Bojos, Laudis 550 and Petrus grown in seven European countries. The malts were prepared in a micro-malt. The aim was to determine the impact of the site on malt quality, beer production according to PGI Czech beer depends on sufficient quality malts, and due to climate change there is a real danger of malting barley shortage from domestic sources in a certain harvest. The most important factor was the year of harvest, but the results showed that malts of identical barley varieties grown by the same agrotechnology in different countries of Central and Western Europe may differ in some basic parameters of malt quality, characterized by saccharolytic, proteolytic and cytolytic modification of malt grain.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
Speciální číslo
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
76-78
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—