Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv provenience ječmene na chemický a senzorický profil piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000032" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv provenience ječmene na chemický a senzorický profil piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V pilotní studii byl testován soubor ječmenů tří významných odrůd pro České pivo Bojos, Laudis 550 a Petrus ze čtyř států, České republiky, Německa, Nizozemí a Slovenska. Slady byly připraveny na mikrosladovně. Várky světlého ležáku (50 l) byly provedeny v souladu s regulemi CHZO České pivo. Z výsledků vyplynulo, že slady totožných odrůd ječmene vypěstovaných shodnou agrotechnikou v různých státech střední a západní Evropy se mohou lišit v základních parametrech kvality sladu, charakterizujících sacharolytickou, proteolytickou i cytolytickou modifikaci zrna sladu. Nejlépe a shodně byla hodnocena piva z ječmenů vypěstovaných v České republice a Německu, nejhůře byla hodnocena piva z nizozemských ječmenů. Ukázalo se rovněž, že ani podrobný rozbor sladu nedokáže poskytnout spolehlivou predikci senzorické kvality piva a na tomto poli je proto nutný další výzkum.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of barley provenance on the chemical and sensory profile of beer

  • Popis výsledku anglicky

    The pilot study tested a set of barley of three important varieties for Czech beer, Bojos, Laudis 550 and Petrus from four countries, the Czech Republic, Germany, the Netherlands and Slovakia. The malts were prepared in a micro-malt. The brews of pale lager (50 l) were made in accordance with the Czech Beer PGI regulations. The results showed that malt of identical barley varieties grown by the same agrotechnology in different countries of Central and Western Europe may differ in basic parameters of malt quality, characterizing saccharolytic, proteolytic and cytolytic modification of malt grain. Beers from barley grown in the Czech Republic and Germany were rated best and consistently, and beers from Dutch barley were rated the worst. It has also been shown that even a detailed malt analysis fails to provide a reliable prediction of the sensory quality of beer and further research is therefore needed in this field.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Speciální číslo

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    35-40

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus