Vliv provenience ječmene na chemický a senzorický profil piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000032" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv provenience ječmene na chemický a senzorický profil piva
Popis výsledku v původním jazyce
V pilotní studii byl testován soubor ječmenů tří významných odrůd pro České pivo Bojos, Laudis 550 a Petrus ze čtyř států, České republiky, Německa, Nizozemí a Slovenska. Slady byly připraveny na mikrosladovně. Várky světlého ležáku (50 l) byly provedeny v souladu s regulemi CHZO České pivo. Z výsledků vyplynulo, že slady totožných odrůd ječmene vypěstovaných shodnou agrotechnikou v různých státech střední a západní Evropy se mohou lišit v základních parametrech kvality sladu, charakterizujících sacharolytickou, proteolytickou i cytolytickou modifikaci zrna sladu. Nejlépe a shodně byla hodnocena piva z ječmenů vypěstovaných v České republice a Německu, nejhůře byla hodnocena piva z nizozemských ječmenů. Ukázalo se rovněž, že ani podrobný rozbor sladu nedokáže poskytnout spolehlivou predikci senzorické kvality piva a na tomto poli je proto nutný další výzkum.
Název v anglickém jazyce
Influence of barley provenance on the chemical and sensory profile of beer
Popis výsledku anglicky
The pilot study tested a set of barley of three important varieties for Czech beer, Bojos, Laudis 550 and Petrus from four countries, the Czech Republic, Germany, the Netherlands and Slovakia. The malts were prepared in a micro-malt. The brews of pale lager (50 l) were made in accordance with the Czech Beer PGI regulations. The results showed that malt of identical barley varieties grown by the same agrotechnology in different countries of Central and Western Europe may differ in basic parameters of malt quality, characterizing saccharolytic, proteolytic and cytolytic modification of malt grain. Beers from barley grown in the Czech Republic and Germany were rated best and consistently, and beers from Dutch barley were rated the worst. It has also been shown that even a detailed malt analysis fails to provide a reliable prediction of the sensory quality of beer and further research is therefore needed in this field.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
Speciální číslo
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
35-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—