Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical and sensory profiles of beers from barley varieties registered in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000050" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000050 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vup.sk/index.php?mainID=2&navID=36&version=2&volume=58&article=2162" target="_blank" >http://www.vup.sk/index.php?mainID=2&navID=36&version=2&volume=58&article=2162</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical and sensory profiles of beers from barley varieties registered in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Though detailed analysis of malt provides information on its suitability for processing in the brewery, unequivocal relationship between the quality characteristics of the malt and the sensory properties of the beer is not clear. Pilot brewing tests with twelve malting barley varieties registered in the Czech Republic with detailed chemical and sensory analysis were repeated for four years. The results showed some specific characteristics of the varieties and contributed to the knowledge of the relations between the quality features of the malt and the sensory quality of the Czech lager beer and, moreover, the interaction of individual basic descriptors of beer taste. The colour of beers and the polyphenols are affected by decoction mashing, the prediction of beer values from malt analysis is limited. Based on the overall sensory impression, only the best-rated beers (Laudis 550, Bojos and Francin) from the worst-rated KWS Irina variety were distinguished. The harvest year-dependent proteins in barley significantly influenced the malt and beer quality. The varieties were partially distinguished by a principal component analysis of the basic sensory descriptors, but the important factor was the harvest year.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical and sensory profiles of beers from barley varieties registered in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Though detailed analysis of malt provides information on its suitability for processing in the brewery, unequivocal relationship between the quality characteristics of the malt and the sensory properties of the beer is not clear. Pilot brewing tests with twelve malting barley varieties registered in the Czech Republic with detailed chemical and sensory analysis were repeated for four years. The results showed some specific characteristics of the varieties and contributed to the knowledge of the relations between the quality features of the malt and the sensory quality of the Czech lager beer and, moreover, the interaction of individual basic descriptors of beer taste. The colour of beers and the polyphenols are affected by decoction mashing, the prediction of beer values from malt analysis is limited. Based on the overall sensory impression, only the best-rated beers (Laudis 550, Bojos and Francin) from the worst-rated KWS Irina variety were distinguished. The harvest year-dependent proteins in barley significantly influenced the malt and beer quality. The varieties were partially distinguished by a principal component analysis of the basic sensory descriptors, but the important factor was the harvest year.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    349-362

  • Kód UT WoS článku

    000502811500006

  • EID výsledku v databázi Scopus