Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Měření zákalu a hodnocení účinnosti filtrace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000067" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000067 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Měření zákalu a hodnocení účinnosti filtrace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalitní filtrace je základním předpokladem výroby čirého piva a řady dalších produktů, a to nejen v nápojovém průmyslu. Hodnocení její účinnosti vychází obvykle z měření zákalu výsledného filtrátu, které se provádí pomocí zákalometrů. Moderní zákalometry poskytují údaje o hodnotách zákalu naměřených alespoň ve dvou úhlech rozptylu světla. V článku jsou ukázkové příklady filtrací kapalin obsahujících částice různé velikosti a odpovídající hodnoty naměřených zákalů a je demonstrováno, jak z těchto hodnot posuzovat filtrační proces.

  • Název v anglickém jazyce

    Haze measurement and the filtration efficiency evaluation.

  • Popis výsledku anglicky

    High-quality filtration is a basic prerequisite for the production of clear beer and many other products. The haze values of the resulting filtrate are usually used for the evaluation of its effectiveness. Modern hazemeters (turbidimeters) measure the haze at least at two light scattering angles. Examples of hazes measured in nephelometric and in forward scattering modes are shown for the filtrations of suspensions containing particles of different size. The results of filtration by filters having various pore diameters are used for the evaluation of the filtration efficiency.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    16-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus