Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody pro stanovení barvy sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000114" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000114 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody pro stanovení barvy sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška - konference: "28. pivovarsko-sladařské dny", Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Pro charakterizaci barvy sladu se nevychází z měření barvy sladových zrn, ale stanovuje se barva ze sladu standardním způsobem v laboratoři připravené kongresní sladiny. K jejímu hodnocení se používají subjektivní či objektivní metody. Stále akceptovanou je subjektivní metoda, kdy se kongresní sladina v kyvetě vizuálně porovnává v komparátoru se sadou barevných skel (stupnice EBC) za standardních podmínek osvětlení. Spektrofotometrická standartní referenční metoda podle EBC resp. ASBC je založena na měření absorbance vzorku sladiny při jedné (430 nm) vlnové délce. Barvu lze popisovat i souřadnicemi v některém z barevných prostorů (např. CIELAB či CIE XYZ). Je podán přehled těchto metod a diskutovány některé postupy pro zrychlenou přípravu barevného sladového výluhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods for malt color determination

  • Popis výsledku anglicky

    Lecture - conference: "28. pivovarsko-sladařské dny, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. To characterize the color of malt, the color of malt grains is not measured, but the congress wort is prepared from malt and its color is determined. Subjective or objective methods are used for its evaluation. The subjective method is still accepted where the congress wort in the cuvette is visually compared in a comparator with a set of colored glasses (EBC scale) under standard lighting conditions. Spectrophotometric standard reference method according to EBC resp. ASBC is based on the measurement of absorbance of a wort sample at one (430 nm) wavelength. The color can also be described by coordinates in one of the color spaces (eg. CIELAB or CIE XYZ). An overview of these methods is presented and some procedures for accelerated preparation of water extracts from malt are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů