Metody pro stanovení barvy sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000114" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000114 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody pro stanovení barvy sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška - konference: "28. pivovarsko-sladařské dny", Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. Pro charakterizaci barvy sladu se nevychází z měření barvy sladových zrn, ale stanovuje se barva ze sladu standardním způsobem v laboratoři připravené kongresní sladiny. K jejímu hodnocení se používají subjektivní či objektivní metody. Stále akceptovanou je subjektivní metoda, kdy se kongresní sladina v kyvetě vizuálně porovnává v komparátoru se sadou barevných skel (stupnice EBC) za standardních podmínek osvětlení. Spektrofotometrická standartní referenční metoda podle EBC resp. ASBC je založena na měření absorbance vzorku sladiny při jedné (430 nm) vlnové délce. Barvu lze popisovat i souřadnicemi v některém z barevných prostorů (např. CIELAB či CIE XYZ). Je podán přehled těchto metod a diskutovány některé postupy pro zrychlenou přípravu barevného sladového výluhu.
Název v anglickém jazyce
Methods for malt color determination
Popis výsledku anglicky
Lecture - conference: "28. pivovarsko-sladařské dny, Plzeň, 31.10.-1.11. 2019. To characterize the color of malt, the color of malt grains is not measured, but the congress wort is prepared from malt and its color is determined. Subjective or objective methods are used for its evaluation. The subjective method is still accepted where the congress wort in the cuvette is visually compared in a comparator with a set of colored glasses (EBC scale) under standard lighting conditions. Spectrophotometric standard reference method according to EBC resp. ASBC is based on the measurement of absorbance of a wort sample at one (430 nm) wavelength. The color can also be described by coordinates in one of the color spaces (eg. CIELAB or CIE XYZ). An overview of these methods is presented and some procedures for accelerated preparation of water extracts from malt are discussed.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů