Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000145" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000145 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117" target="_blank" >http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná metodika stanovuje postup při výběru odrůd pšenice pro sladovnické účely. Technologické znaky použité pro hodnocení odrůd pšenice byly vybrány na základě širokého monitoringu sladovnické kvality odrůd jarní a ozimé pšenice registrovaných v České republice, dále studia literatury a znaků uváděných výrobci sladu. Do sytému byly vybrány znaky, které byly výrazně ovlivněny odrůdou. Vybrané znaky charakterizují cytolytické (viskozita sladiny), proteolytické (rozpustný dusík a volný aminodusík) a amylolytické (diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení a extraktu sladu) rozluštění. Uvedené znaky byly využity pro sestavení systému hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Vytvořený systém hodnocení sladovnické kvality nalezl odrůdy pšenice s mírně až výrazně nadprůměrnou sladovnickou kvalitou. Pro nalezení odrůd pšenice poskytujících slad vhodný pro výrobu pšeničného piva bude třeba sladovnickou kvalitu systematicky monitorovat.
Název v anglickém jazyce
The evaluation system of wheat varieties for brewing purposes
Popis výsledku anglicky
The certified method specifies the procedure for selecting wheat varieties for malting purposes. The technological parameters used for the evaluation of wheat varieties were selected on the basis of a wide monitoring of malting quality of spring and winter wheat varieties registered in the Czech Republic, literature research and parameters reported by malt producers. The parameters that were strongly affected by the variety were incorporated into the system. The selected parameters characterize cytolytic (viscosity of wort), proteolytic (soluble nitrogen of malt and final attenuation of wort) and amylolytic (diastatic power of malt, apparent degree of fermentation and extract of malt) modification and those that were more markedly affected by a variety. The given parameters were used to create the system for the evaluation of wheat varieties malting quality. The malting quality evaluation system found wheat varieties with above average to significantly above average malting quality. To find wheat varieties yielding malt suitable for the production of wheat beer, malting quality must be systematically monitored.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚPS/2020/M001
Číslo předpisu
UKZUZ 223652/2019
Technické parametry
Smlouva o uplatnění metodiky. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno. IČ 00020338. 29.11.2019. Ing. D. Jurečka ředitel ústavu, tel.: 543 548 271, e-mail: daniel.jurecka@ukzuz.cz
Ekonomické parametry
Pro ÚKZÚZ nepředstavuje případné využití metodiky žádný finanční náklad. Rentabilita výroby pšeničného sladu a následně piva se odvíjí především od kvalitních vstupů, tj. od odrůd pšenice vykazujících sladovnickou kvalitu.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy