Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000145" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000145 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117" target="_blank" >http://www.beertec.cz/page/?nodeId=117</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Systém hodnocení odrůd pšenice pro pivovarské účely

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Certifikovaná metodika stanovuje postup při výběru odrůd pšenice pro sladovnické účely. Technologické znaky použité pro hodnocení odrůd pšenice byly vybrány na základě širokého monitoringu sladovnické kvality odrůd jarní a ozimé pšenice registrovaných v České republice, dále studia literatury a znaků uváděných výrobci sladu. Do sytému byly vybrány znaky, které byly výrazně ovlivněny odrůdou. Vybrané znaky charakterizují cytolytické (viskozita sladiny), proteolytické (rozpustný dusík a volný aminodusík) a amylolytické (diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení a extraktu sladu) rozluštění. Uvedené znaky byly využity pro sestavení systému hodnocení sladovnické kvality odrůd pšenice. Vytvořený systém hodnocení sladovnické kvality nalezl odrůdy pšenice s mírně až výrazně nadprůměrnou sladovnickou kvalitou. Pro nalezení odrůd pšenice poskytujících slad vhodný pro výrobu pšeničného piva bude třeba sladovnickou kvalitu systematicky monitorovat.

  • Název v anglickém jazyce

    The evaluation system of wheat varieties for brewing purposes

  • Popis výsledku anglicky

    The certified method specifies the procedure for selecting wheat varieties for malting purposes. The technological parameters used for the evaluation of wheat varieties were selected on the basis of a wide monitoring of malting quality of spring and winter wheat varieties registered in the Czech Republic, literature research and parameters reported by malt producers. The parameters that were strongly affected by the variety were incorporated into the system. The selected parameters characterize cytolytic (viscosity of wort), proteolytic (soluble nitrogen of malt and final attenuation of wort) and amylolytic (diastatic power of malt, apparent degree of fermentation and extract of malt) modification and those that were more markedly affected by a variety. The given parameters were used to create the system for the evaluation of wheat varieties malting quality. The malting quality evaluation system found wheat varieties with above average to significantly above average malting quality. To find wheat varieties yielding malt suitable for the production of wheat beer, malting quality must be systematically monitored.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VÚPS/2020/M001

  • Číslo předpisu

    UKZUZ 223652/2019

  • Technické parametry

    Smlouva o uplatnění metodiky. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno. IČ 00020338. 29.11.2019. Ing. D. Jurečka ředitel ústavu, tel.: 543 548 271, e-mail: daniel.jurecka@ukzuz.cz

  • Ekonomické parametry

    Pro ÚKZÚZ nepředstavuje případné využití metodiky žádný finanční náklad. Rentabilita výroby pšeničného sladu a následně piva se odvíjí především od kvalitních vstupů, tj. od odrůd pšenice vykazujících sladovnickou kvalitu.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy