Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zamražení patří mezi běžné způsoby uchovávání vzorků. Pro ověření vhodnosti tohoto postupu byly v rámci této studie porovnány výsledky analýz před a po zamražení vzorku u stanovení alkoholu (obj. %), extraktu původní mladiny, barvy, pH, čísla kyseliny thiobarbiturové, celkových polyfenolů, sacharidů, dosažitelného prokvašení volného aminodusíku, bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB, iso-α-hořkých kyselin, diacetylu, alkoholů a esterů, mastných kyselin, karbonylů a silic v pivu a stanovení bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB a celkových polyfenolů v mladině. Bylo zjištěno, že většina stanovení zamražení vzorku neovlivní, ale stanovení alkoholu, extraktu původní mladiny a celkových polyfenolů ovlivněno je. Pro případ, že bude zapotřebí tato velmi častá stanovení provést po zamražení, byla pro tyto analýzy vypočtena nová nejistota metody. K významnému nárůstu karbonylových látek došlo ze spektra patnácti testovaných karbonylových sloučenin ke statisticky významnému navýšení koncentrace u čtyř sloučenin (methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, fenylacetaldehyd). Významný pokles po zamražení vzorku byl pozorován u většiny silic obsažených v pivu.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of sample freezing on the result of analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Freezing is a common way of storing samples including beer samples. To verify the suitability of this procedure, the results of determination of alcohol (% v/v), original gravity, color, pH, thiobarbituric acid index, total polyphenols, saccharides, limit of attenuation, free amino nitrogen, protein nitrogen by coomassie brilliant blue, iso-α-bitter acids, diacetyl, higher alcohols, esters, fatty acids, carbonyl compounds and hop oils in beer, and protein nitrogen by coomassie brilliant blue and total polyphenols in wort were compared before and after freezing the sample. It was found that most determinations were not affected by sample freezing, but the determinations of alcohol, original gravity and total polyphenols were affected. In case these very frequent determinations would need to be performed after freezing, a new uncertainty of the method was calculated for these analyzes. From the spectrum of fifteen tested carbonyl compounds, there was a statistically significant increase in the concentration of four compounds (2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, phenylacetaldehyde). A significant decrease after sample freezing was observed for most of the analyzed essential oils.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    2-7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus