Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zamrazení vzorku na výsledek analýzy
Popis výsledku v původním jazyce
Zamražení patří mezi běžné způsoby uchovávání vzorků. Pro ověření vhodnosti tohoto postupu byly v rámci této studie porovnány výsledky analýz před a po zamražení vzorku u stanovení alkoholu (obj. %), extraktu původní mladiny, barvy, pH, čísla kyseliny thiobarbiturové, celkových polyfenolů, sacharidů, dosažitelného prokvašení volného aminodusíku, bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB, iso-α-hořkých kyselin, diacetylu, alkoholů a esterů, mastných kyselin, karbonylů a silic v pivu a stanovení bílkovinného dusíku pomocí barviva CBB a celkových polyfenolů v mladině. Bylo zjištěno, že většina stanovení zamražení vzorku neovlivní, ale stanovení alkoholu, extraktu původní mladiny a celkových polyfenolů ovlivněno je. Pro případ, že bude zapotřebí tato velmi častá stanovení provést po zamražení, byla pro tyto analýzy vypočtena nová nejistota metody. K významnému nárůstu karbonylových látek došlo ze spektra patnácti testovaných karbonylových sloučenin ke statisticky významnému navýšení koncentrace u čtyř sloučenin (methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, fenylacetaldehyd). Významný pokles po zamražení vzorku byl pozorován u většiny silic obsažených v pivu.
Název v anglickém jazyce
Influence of sample freezing on the result of analysis
Popis výsledku anglicky
Freezing is a common way of storing samples including beer samples. To verify the suitability of this procedure, the results of determination of alcohol (% v/v), original gravity, color, pH, thiobarbituric acid index, total polyphenols, saccharides, limit of attenuation, free amino nitrogen, protein nitrogen by coomassie brilliant blue, iso-α-bitter acids, diacetyl, higher alcohols, esters, fatty acids, carbonyl compounds and hop oils in beer, and protein nitrogen by coomassie brilliant blue and total polyphenols in wort were compared before and after freezing the sample. It was found that most determinations were not affected by sample freezing, but the determinations of alcohol, original gravity and total polyphenols were affected. In case these very frequent determinations would need to be performed after freezing, a new uncertainty of the method was calculated for these analyzes. From the spectrum of fifteen tested carbonyl compounds, there was a statistically significant increase in the concentration of four compounds (2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, phenylacetaldehyde). A significant decrease after sample freezing was observed for most of the analyzed essential oils.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
2-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—