Možnosti zvýšení obsahu polyfenolových látek v pivu volbou surovin a technologie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000018" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zvýšení obsahu polyfenolových látek v pivu volbou surovin a technologie
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika představuje ucelený postup pro hodnocení zdrojů polyfenolů v pivu, obsahu a zastoupení různých skupin polyfenolových látek v pivovarských surovinách, jejich převodu do roztoku v jednotlivých operacích pivovarské výroby a jejich změn v průběhu výrobního procesu až do finálního výrobku. Je proto vhodným nástrojem pro komplexní přístup k problematice zvýšení obsahu zdravotně pozitivních polyfenolových látek v pivu volbou surovin počínaje a nastavením procesních parametrů konče, to vše v kontextu aktuálních zdrojů surovin a výrobních postupů používaných v tuzemských pivovarech. Metodika je v návaznosti na CHZO České pivo specificky vhodná pro výrobce používající logo CHZO České pivo i další pivovary, které chtějí podpořit komplexně pojatou kvalitu svých výrobků nebo inovovat výrobu.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of increasing the content of polyphenolic substances in beer by choosing raw materials and technology
Popis výsledku anglicky
The methodology represents a comprehensive procedure for evaluating the sources of polyphenols in beer, the content and representation of different groups of polyphenolic substances in brewing raw materials, their transfer to solution in individual brewing operations and their changes during the production process to the final product. It is therefore a suitable tool for a comprehensive approach to increasing the content of health-positive polyphenolic substances in beer by raw materials selection and setting process parameters, all in the context of current sources of raw materials and production processes used in domestic breweries. Following the PGI České pivo, the methodology is specifically suitable for producers using the PGI České pivo logo and other breweries that want to support the comprehensive quality of their products or innovate production
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚPS/2020/M002
Číslo předpisu
Osvědčení 1/2020-1812
Technické parametry
Smlouva o využití uzavřená dne 4.8.2020 se společností PIVO Praha. spol. s r. o., IČ: 45241121, zastoupenou Ing. Václavem Potěšilem, tel. +420 224 915 813, e-mail pivo@pivopraha.cz
Ekonomické parametry
Ekonomické přínosy metodiky ve výrobě a vývoji jsou nepřímé, je nástrojem pro výběr surovin a procesních parametrů pro zvýšení obsahu látek se zdravotním benefitem. Přímý dopad má pro výrobce s CHZO České pivo pro zajištění předepsané hladiny polyfenolů.
Označení certifikačního orgánu
Odbor potravinářský, Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů