Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odrůdy ječmene vhodné pro výrobu českého piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000052 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://lc.lgseeds.cz/katalogy/katalog-jaro-2022/" target="_blank" >https://lc.lgseeds.cz/katalogy/katalog-jaro-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odrůdy ječmene vhodné pro výrobu českého piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu 20. století došlo k zásadní změně ve způsobu výroby piva. Ekonomický tlak vedl ke koncentraci, modernizaci a automatizaci výroby piva a sladu. Tyto změny se odrazily v novém pohledu na kvalitu odrůd sladovnického ječmene. V posledních dvou desetiletích se prosazují odrůdy se silnou enzymatickou aktivitou, vysokým obsahem extraktu a vysokým stupněm dosažitelného prokvašení. Z historických důvodů se v Českém pivovarství zachovala tradiční výroba světlého ležáku. Pro výrobu piva českého typu jsou vhodné odrůdy sladovnického jarního ječmene, které umožní výrobu piva s vyšší úrovní zbytkového extraktu, silnou plností, výbornou pěnivostí i relativně nižším obsahem alkoholu. Katalog jaro 2022. Katalog odrůd obilnin, luskovin a lnu, Limagrain Česká republika, s.r.o., Praha 2021.

  • Název v anglickém jazyce

    Barley varieties suitable for the production of Czech beer

  • Popis výsledku anglicky

    In the course of the 20th century, the production of beer substantially changed. Economic pressures led to the concentration, modernisation and automation of the beer and malt production. These changes were reflected in a new view of the quality of malting barley varieties. In two last decades, the varieties with a strong enzymatic activity, high extract contents and high final attenuation have been promoted. Due to historical reasons, the traditional production of pale lager has been preserved in the Czech brewing. For the production of the Czech-type beer, those varieties of malting spring barley are suitable that allow the production of beer with a higher level of residual extract, strong palate fullness, excellent foaming, and relatively lower alcohol content. Catalogue Spring 2022. Catalogue of cereal, legume and flax varieties. Limagrain Česká republika, s.r.o., Prague 2021.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů