Poster.Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000090" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000090 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/21:N0000096
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Poster. Sladovnícka kvalita vybraných odrôd jačmeňa od 19. století po súčasnosť
Popis výsledku v původním jazyce
Mezinárodní konference Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů. 18. - 19. 11. 2021, Brno. Skúmali sme 5 súborov odrôd jačmeňa: z prelomu 19. a 20. storočia, predvojnového obdobia, povojnového obdobia, vyšľachtené v 90. rokoch 20. storočia a súčasné. Obsah dusíkatých látok (NLb) a β-glukánov (BGw) v závislosti od času klesali. Najvyšší NLb mal Pudmerický pivovar – 18 %, najnižší IS Maltigo – 13,7 %. Najvyšší BGw mal Chlumecký – 1150 mg/l, najnižší IS Maltigo – 239 mg/l. Extrakt (E), dosiahnuteľný stupeň prekvasenia (DSP) a friabilita (F) narastali. Najnižší E mal Slovenský kvalitný – 69,8 %, najvyšší IS Maltigo – 81,6 %. Najvyšší DSP – 78,4 % mala Karmel, najnižší Slovenský 802 – 68,0 %. F bola najvyššia u IS Maltigo – 78,4 %, najnižšia u Krajovej Kolarovice – 38 %.
Název v anglickém jazyce
Poster.Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present
Popis výsledku anglicky
International conference Current knowledge in cultivation, breeding, plant protection and product processing. 18 - 19 November 2021, Brno. Abstract: We studied five sets of barley varieties: from the turn of the 19th and 20th centuries, the pre-war period, the post-war period, those bred in the 1990s, and the current ones. The contents of nitrogenous substances (NLb) and β-glucans (BGw) decreased with time. Pudmerice Brewery had the highest NLb - 18%, IS Maltigo had the lowest - 13.7%. Chlumecky had the highest BGw - 1150 mg/l, Maltigo had the lowest IS - 239 mg/l. Extract (E), apparent attenuation (DSP) and friability (F) increased. Slovak Quality had the lowest E - 69,8 %, Maltigo had the highest IS - 81,6 %. Carmel had the highest DSP - 78.4 %, Slovenský 802 had the lowest - 68.0 %. F was the highest in IS Maltigo - 78.4 %, the lowest in Krajova Kolarovice - 38 %.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů