Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lykopenu a vitaminu E na růst, kvalitu a oxidativní stabilitu stehenního svalstva brojlerových kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001485" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001485 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11120.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11120.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv lykopenu a vitaminu E na růst, kvalitu a oxidativní stabilitu stehenního svalstva brojlerových kuřat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl proveden 2x3 faktoriální pokus na zhodnocení vlivu lykopenu (L, 0 a 75 mg/kg) a ?-tokoferol acetátau (E, 0, 50 a 100 mg/kg) v krmné směsi pro kuřata na růst, oxidační stabilitu a chemické složení stehenního svalstva a obsah vitaminů v mase a játrech.Průkazné interakce mezi L a E byly zjištěny u tělesné hmotnosti 21. den věku, obsahu malondialdehydu v čerstvém a 3 dny skladovaném stehenním svalstvu při teplotě 2,5 až 4 °C, obsah cholesterolu ve stehenním svalstvu a obsah L v játrech. Kuřata s nejvyšší tělesnou hmotností byla krmena přidavkem 75 mg/kg L s 50 mg/kg E. Doplněk ?-tokoferol acetátu zvýšil oxidační stabilitu čerstvého a skladovaného masa. Nejnižší hodnota obsahu cholesterolu v mase byla zaznamenána u brojlerů krmených 75 mg/kg L oproti kontrolní skupině. U diet s přídavkem vitaminu E došlo ke snížení obsahu tuku a zvýšení obsahu popela ve stehenním svalstvu. Nejvyšší koncentrace L v játrech byla stanoven u diety s nejvyšší úrovní E a L, ve srovnání s kontrolní.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of lycopene and vitamin E on growth performance, quality and oxidative stability of leg meat in broiler

  • Popis výsledku anglicky

    A experiment was conducted to evaluate the effect of lycopene (L) and ?-tocopheryl acetate (E) in the diet for chickens on growth traits, oxidative stability and chemical composition of leg meat and vitamins content in meat and liver. Significant interaction of L and E addition was found out in body weight in 21st day of age , malondialdehyde content in raw and 3 days stored leg meat at temperature from 2.5 to 4°C, cholesterol content in leg meat and L content in liver. The chickens with the highest body weight came from group fed 75 mg/kg of L with 50 mg/kg of E. The ?-tocopheryl acetate supplement increased oxidative stability of raw and stored leg muscle. The lowest value of cholesterol content in meat was recorded in broilers fed 75 mg/kg of L contrary to control treatment. Dietary E reduced fat content and increased ash content in leg meat. The highest concentration of L in liver was determined after supplementation of diet by the highest level of E and L in comparison with contro

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů