Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of dietary lycopene and ?-tocopheryl acetate supplements on growth traits and quality of meat in broilers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001482" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001482 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11118.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11118.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of dietary lycopene and ?-tocopheryl acetate supplements on growth traits and quality of meat in broilers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A 2x3 factorial experiment was conducted to evaluate the effect of lycopene (0 and 75 mg/kg) and ?-tocopheryl acetate (0, 50 and 100 mg/kg) in the diet for broilers on performance, oxidative stability and chemical composition and vitamins content in legmeat. Significant interaction of lycopene and ?-tocopheryl acetate addition was found out in body weight in 21st day of age, malondialdehyde content in raw and 3 days stored leg meat at refrigerator temperature, cholesterol content in leg meat and lycopene content in liver. The ?-tocopheryl acetate supplement increased oxidative stability of raw and stored leg muscle. The highest value of cholesterol content was ascertained in leg meat of broilers from control in comparison with treatment which received75 mg/kg of lycopene. Dietary ? tocopheryl acetate significantly reduced fat content and increased ash content in leg meat. The highest doses of antioxidants increased concentration of lycopene in liver as compared to control.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of dietary lycopene and ?-tocopheryl acetate supplements on growth traits and quality of meat in broilers

  • Popis výsledku anglicky

    A 2x3 factorial experiment was conducted to evaluate the effect of lycopene (0 and 75 mg/kg) and ?-tocopheryl acetate (0, 50 and 100 mg/kg) in the diet for broilers on performance, oxidative stability and chemical composition and vitamins content in legmeat. Significant interaction of lycopene and ?-tocopheryl acetate addition was found out in body weight in 21st day of age, malondialdehyde content in raw and 3 days stored leg meat at refrigerator temperature, cholesterol content in leg meat and lycopene content in liver. The ?-tocopheryl acetate supplement increased oxidative stability of raw and stored leg muscle. The highest value of cholesterol content was ascertained in leg meat of broilers from control in comparison with treatment which received75 mg/kg of lycopene. Dietary ? tocopheryl acetate significantly reduced fat content and increased ash content in leg meat. The highest doses of antioxidants increased concentration of lycopene in liver as compared to control.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GD525%2F08%2FH060" target="_blank" >GD525/08/H060: Využití synbiotik a rostlinných extraktů ve výživě lidí a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů