Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of lycopene and vitamin E on the growth performance, quality and oxidative stability of chicken leg meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001518" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001518 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/53945.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/53945.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of lycopene and vitamin E on the growth performance, quality and oxidative stability of chicken leg meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A 2 x 3 factorial design experiment was conducted to evaluate the effect of adding lycopene (0 and 75 mg/kg) and vitamin E (0.50 and 100 mg/kg) to the diet of chickens. Moreover, the study investigated growth traits, oxidative stability and chemical composition of leg meat and the vitamin content of meat and liver. The study was conducted using five hundred and forty Ross 308 male broilers that were assigned to one of the six dietary treatments. Significant interactions between lycopene and vitamin E additions affected the body weight of 21-days-old chickens (P = 0.005), the malondialdehyde content in fresh leg meat (P < 0.001) and leg meat stored for 3 days at temperatures of 2.5 to 4°C (P = 0.032), the cholesterol content in leg meat (P < 0.001) andthe lycopene content in liver (P = 0.006). The chickens with the highest body weight were fed 75 mg/kg of lycopene and 50 mg/kg of vitamin E. The vitamin E supplement increased the oxidative stability of fresh and stored leg muscle (P < 0

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of lycopene and vitamin E on the growth performance, quality and oxidative stability of chicken leg meat

  • Popis výsledku anglicky

    A 2 x 3 factorial design experiment was conducted to evaluate the effect of adding lycopene (0 and 75 mg/kg) and vitamin E (0.50 and 100 mg/kg) to the diet of chickens. Moreover, the study investigated growth traits, oxidative stability and chemical composition of leg meat and the vitamin content of meat and liver. The study was conducted using five hundred and forty Ross 308 male broilers that were assigned to one of the six dietary treatments. Significant interactions between lycopene and vitamin E additions affected the body weight of 21-days-old chickens (P = 0.005), the malondialdehyde content in fresh leg meat (P < 0.001) and leg meat stored for 3 days at temperatures of 2.5 to 4°C (P = 0.032), the cholesterol content in leg meat (P < 0.001) andthe lycopene content in liver (P = 0.006). The chickens with the highest body weight were fed 75 mg/kg of lycopene and 50 mg/kg of vitamin E. The vitamin E supplement increased the oxidative stability of fresh and stored leg muscle (P < 0

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    536-543

  • Kód UT WoS článku

    000299269800003

  • EID výsledku v databázi Scopus