Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000096" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000096 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Sladovnícka kvalita vybraných odrôd jačmeňa od 19. století po súčasnosť
Popis výsledku v původním jazyce
Úroda 12, roč. LXIX, 2021, vědecká příloha - Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů, str. 665 – 670. ISSN 0139–6013. Skúmali sme 5 súborov odrôd jačmeňa: z prelomu 19. a 20. storočia, predvojnového obdobia, povojnového obdobia, vyšľachtené v 90. rokoch 20. storočia a súčasné. Obsah dusíkatých látok (NLb) a β-glukánov (BGw) v závislosti od času klesali. Najvyšší NLb mal Pudmerický pivovar – 18 %, najnižší IS Maltigo – 13,7 %. Najvyšší BGw mal Chlumecký – 1150 mg/l, najnižší IS Maltigo – 239 mg/l. Extrakt (E), dosiahnuteľný stupeň prekvasenia (DSP) a friabilita (F) narastali. Najnižší E mal Slovenský kvalitný – 69,8 %, najvyšší IS Maltigo – 81,6 %. Najvyšší DSP – 78,4 % mala Karmel, najnižší Slovenský 802 – 68,0 %. F bola najvyššia u IS Maltigo – 78,4 %, najnižšia u Krajovej Kolarovice – 38 %.
Název v anglickém jazyce
Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present
Popis výsledku anglicky
Úroda 12, roč. LXIX, 2021, scientific supplement: Current knowledge in cultivation, breeding, plant protection and product processing, pp.665 – 670. ISSN 0139–6013. We studied five sets of barley varieties: from the turn of the 19th and 20th centuries, the pre-war period, the post-war period, those bred in the 1990s, and the current ones. The contents of nitrogenous substances (NLb) and β-glucans (BGw) decreased with time. Pudmerice Brewery had the highest NLb - 18%, IS Maltigo had the lowest - 13.7%. Chlumecky had the highest BGw - 1150 mg/l, Maltigo had the lowest IS - 239 mg/l. Extract (E), apparent attenuation (DSP) and friability (F) increased. Slovak Quality had the lowest E - 69,8 %, Maltigo had the highest IS - 81,6 %. Carmel had the highest DSP - 78.4 %, Slovenský 802 had the lowest - 68.0 %. F was the highest in IS Maltigo - 78.4 %, the lowest in Krajova Kolarovice - 38 %.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů