Změny parametrů klíčení sladovnického ječmene při použití recyklované máčecí vody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000054" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny parametrů klíčení sladovnického ječmene při použití recyklované máčecí vody
Popis výsledku v původním jazyce
Poster. 29. Pivovarsko-sladařské dny, 13.–14.října 2022, Plzeň. Byl hodnocen vliv recyklované máčecí vody na fyziologické parametry klíčení sladovnického ječmene. Pro hodnocení byla použita voda z prvního máčení, poměr ječmene a vody při máčení byl 1:2. Fyziologické parametry klíčení byl hodnoceny pomocí energie klíčení při 4 ml, rychlosti klíčení a citlivosti na vodu. Testované varianty zahrnovaly použití čerstvé vody, recyklované vody ředěné čerstvou vodou v poměru 1:1 a recyklované vody. Mezi hodnocenými variantami nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v hodnotách energie klíčení a rychlosti klíčení. Hodnoty citlivosti na vodu byly vyšší u variant s použitím recyklované a recyklované ředěné vody a statisticky významně se odlišovaly od varianty s použitím čerstvé vody.
Název v anglickém jazyce
Changes in parameters of germination of malting barley using recycled steeping water
Popis výsledku anglicky
Poster. 29. Brewing and malting days, October 13-14, 2022, Pilsen. The effect of recycled steeping water on the physiological parameters of malting barley germination was evaluated. The water from the first steep was used for the evaluation; the ratio of barley to steeping water was 1:2. The physiological parameters of germination were evaluated by germination energy at 4 ml, germination rate and sensitivity to water. The variants tested included the use of fresh water, recycled water diluted with fresh water in a 1:1 ratio, and recycled water. There was no statistically significant difference in germination energy and germination rate values between the evaluated variants. Water sensitivity values were higher for the variants using recycled and recycled diluted water and they were statistically significantly different from the variant using fresh water.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FV40421" target="_blank" >FV40421: Recyklace technologických vod v nápojovém průmyslu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů