Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quantitative PCR (qPCR) for estimating the presence of Fusarium and its mycotoxins in barley grains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000079" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000079 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2023.2250474?scroll=top&needAccess=true" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2023.2250474?scroll=top&needAccess=true</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2023.2250474" target="_blank" >10.1080/19440049.2023.2250474</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quantitative PCR (qPCR) for estimating the presence of Fusarium and its mycotoxins in barley grains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Members within the Fusarium sambucinum species complex (FSAMSC) are able to produce mycotoxins, such as deoxynivalenol (DON), nivalenol (NIV), zearalenone (ZEN) and enniatins (ENNs) in food products. Consequently, alternative methods for assessing the levels of these mycotoxins are relevant for quick decision-making. In this context, qPCR based on key mycotoxin biosynthetic genes could aid in determining the toxigenic fungal biomass, and could therefore infer mycotoxin content. The aim of this study was to verify the use of qPCR as a technique for estimating DON, NIV, ENNs and ZEN, as well as Fusarium graminearum sensu lato (s.l.) and F. poae in barley grains. For this purpose, 53 barley samples were selected for mycobiota, mycotoxin and qPCR analyses. ENNs were the most frequent mycotoxins, followed by DON, ZEN and NIV. 83% of the samples were contaminated by F. graminearum s.l. and 51% by F. poae. Pearson correlation analysis showed significant correlations for TRI12/15-ADON with DON, ESYN1 with ENNs, TRI12/15-ADON and ZEB1 with F. graminearum s.l., as well as ESYN1 and TRI12/NIV with F. poae. Based on the results, qPCR could be useful for the assessment of Fusarium presence, and therefore, provide an estimation of its mycotoxins’ levels from the same sample.

  • Název v anglickém jazyce

    Quantitative PCR (qPCR) for estimating the presence of Fusarium and its mycotoxins in barley grains

  • Popis výsledku anglicky

    Members within the Fusarium sambucinum species complex (FSAMSC) are able to produce mycotoxins, such as deoxynivalenol (DON), nivalenol (NIV), zearalenone (ZEN) and enniatins (ENNs) in food products. Consequently, alternative methods for assessing the levels of these mycotoxins are relevant for quick decision-making. In this context, qPCR based on key mycotoxin biosynthetic genes could aid in determining the toxigenic fungal biomass, and could therefore infer mycotoxin content. The aim of this study was to verify the use of qPCR as a technique for estimating DON, NIV, ENNs and ZEN, as well as Fusarium graminearum sensu lato (s.l.) and F. poae in barley grains. For this purpose, 53 barley samples were selected for mycobiota, mycotoxin and qPCR analyses. ENNs were the most frequent mycotoxins, followed by DON, ZEN and NIV. 83% of the samples were contaminated by F. graminearum s.l. and 51% by F. poae. Pearson correlation analysis showed significant correlations for TRI12/15-ADON with DON, ESYN1 with ENNs, TRI12/15-ADON and ZEB1 with F. graminearum s.l., as well as ESYN1 and TRI12/NIV with F. poae. Based on the results, qPCR could be useful for the assessment of Fusarium presence, and therefore, provide an estimation of its mycotoxins’ levels from the same sample.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A-CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE & RISK ASSESSMENT

  • ISSN

    1944-0049

  • e-ISSN

    1944-0057

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    1369-1387

  • Kód UT WoS článku

    001170274200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85168885059