Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně roku 2024
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000033" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně roku 2024
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita letošní sklizně byla ovlivněna několika důležitými faktory. Jedním z nejvýraznějších rysů byl nízký obsah dusíkatých látek v zrnu, který v průměru dosahoval 10,2 % (8,0-13,8 %), což je mimo optimální hodnoty uvedené v normě. Obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene a objemová hmotnost vykazovala lokální rozdíly vykazoval lokální rozdíly. Je pozitivní, že ječmen byl většinou sklizen ve fyziologicky i biologicky nepoškozeném stavu, což naznačuje jeho dobrou zdravotní kondici. Obsah vláhy byl nízký, čímž se zajišťuje dlouhodobá skladovatelnost a snižuje se riziko výskytu skladištních plísní. Letošní sklizeň se vyznačovala také vysokým průměrným číslem poklesu, což je důležitý ukazatel pro zpracování zrna během sladování. Zrno si při optimálních podmínkách skladování udrží vysokou klíčivost po dlouhou dobu. Dalším pozitivním znakem letošní sklizně byl nízký podíl zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných, který byl nejnižší od roku 2018. Nejčastěji se vyskytovaly zlomky zrn, které mohou snižovat výtěžnost sladu, avšak jejich podíl byl zanedbatelný. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných dominovala zrna se zahnědlou špičkou, zrna bez pluch a zrna s osinou, které mají na kvalitu sladu jen mírný dopad. Kvalita zrna byla napříč pěstitelskými oblastmi relativně vyrovnaná. Normě ČSN 46 1100-5 ve všech parametrech vyhovělo 67 vzorků ječmene (28 %). Navzdory nízkému obsahu dusíku může být letošní úroda ječmene hodnocena pozitivně s dobrým výhledem na využití ve sladařském průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Malting barley quality from the 2024 harvest
Popis výsledku anglicky
One of the most striking features of this year's harvest was the low nitrogen content of the grain, which averaged 10.2% (8.0-13.8%), which is outside the optimum values specified in the standard. The nitrogen content of barley grain and the bulk density showed local differences. On the positive side, barley was mostly harvested in a physiologically and biologically intact state, indicating good health. Moisture content was low, ensuring long-term shelf life and reducing the risk of storage mould. This year's harvest was also characterised by a high average falling number, an important indicator for the processing of the grain during malting. The grain will maintain high germination for a long time under optimal storage conditions. Another positive feature of this year's harvest was the low proportion of grain admixtures not usable for malting, which was the lowest since 2018. Grain fragments, which can reduce malt yield, were the most common, but their proportion was negligible. Partially malting-usable grain admixtures were dominated by grains with browned tops, grains without ploughshares and grains with awns, which have only a moderate impact on malt quality. Grain quality was relatively balanced across the growing areas. The grain complied with the standard ČSN 46 1100-5 in all parameters.Despite the low nitrogen content, this year's barley harvest can be assessed positively with a good outlook for use in the malting industry.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Brno
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
12
Počet zahraničních účastníků
1
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce