Sladovnický ječmen 2024: Sklizňové podmínky a klíčové parametry kvality
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnický ječmen 2024: Sklizňové podmínky a klíčové parametry kvality
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na konferenci - Jakost obilovin Kroměříž, 13.11.2024, Kroměříž. Abstrakt: Velmi brzký nástup jara urychlil vegetační vývoj rostlin o několik týdnů. Jarní mrazy zasáhly ječmen ve fázi sloupkování, zpozdili vývoj rostlin a mírně poškodili porosty. Nadprůměrný úhrn srážek v dalších měsících zapříčinil z větší části poléhání porostů. Jedním z nejvýraznějších rysů byl nízký obsah dusíkatých látek v zrnu, který v průměru dosahoval 10,2 % (8,0-13,8 %). Obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene a objemová hmotnost vykazovala lokální rozdíly. Je pozitivní, že ječmen byl většinou sklizen ve fyziologicky i biologicky nepoškozeném stavu, což naznačuje jeho dobrou zdravotní kondici. Obsah vláhy byl nízký, čímž se zajišťuje dlouhodobá skladovatelnost a snižuje se riziko výskytu skladištních plísní. Letošní sklizeň se vyznačovala také vysokým průměrným číslem poklesu, což je důležitý ukazatel pro zpracování zrna během sladování. Dalším pozitivním znakem letošní sklizně byl nízký podíl zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných, který byl nejnižší od roku 2018. Nejčastěji se vyskytovaly zlomky zrn, které mohou snižovat výtěžnost sladu, avšak jejich podíl byl zanedbatelný. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných dominovala zrna se zahnědlou špičkou, zrna bez pluch a zrna s osinou, které mají na kvalitu sladu jen mírný dopad. Kvalita zrna byla napříč pěstitelskými oblastmi relativně vyrovnaná. Navzdory nízkému obsahu dusíku může být letošní úroda ječmene hodnocena pozitivně s dobrým výhledem na využití ve sladařském průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Malting barley 2024: Harvest conditions and key quality parameters
Popis výsledku anglicky
Lecture at the conference - Quality of cereals Kroměříž, November 13, 2024, Kroměříž. Abstract: The very early onset of spring accelerated the vegetative development of plants by several weeks. Spring frosts hit barley at the heading stage, delaying plant development and slightly damaging the crop. Above-average rainfall in the following months caused most of the crop to lodge. One of the most striking features was the low nitrogen content of the grain, which averaged 10.2 % (8.0-13.8 %). The nitrogen content of the barley grain and the bulk density showed local variations. On the positive side, the barley was mostly harvested in a physiologically and biologically intact state, indicating good health. The moisture content was low, ensuring long-term storage and reducing the risk of storage mould. This year's harvest was also characterised by a high average falling number, an important indicator for the processing of the grain during malting. The grain will maintain high germination for a long time under optimal storage conditions. Another positive feature of this year's harvest was the low proportion of grain admixtures not usable for malting, which was the lowest since 2018. Grain fragments, which can reduce malt yield, were the most common, but their proportion was negligible. Partially malting-usable grain admixtures were dominated by grains with browned tops, grains without ploughshares and grains with awns, which have only a moderate impact on malt quality. Grain quality was relatively balanced across the growing areas. Despite the low nitrogen content, this year's barley harvest can be assessed positively.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů