VÝVOJ SVĚTOVÉ PRODUKCE MLÉKA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F07%3A22850" target="_blank" >RIV/60460709:41110/07:22850 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VÝVOJ SVĚTOVÉ PRODUKCE MLÉKA
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá vývojem světové produkce mléka ve světě a ve vybraných regionech. Mléko představuje důležitý produkt zemědělské prvovýroby. Jeho podíl na světové zemědělské produkci neustále roste. V průběhu posledních cca 45 let (1961 - 2006) vzrostl celkový objem světové mléčné produkce o přibližně 90 % (přičemž průměrné meziroční tempo růstu světové produkce dosáhlo hodnoty cca 1,44 %). V absolutních číslech to pak znamená, že světová produkce mléka vzrostla za posledních 45 let o více než 309 mil.tun, tedy o přibližně 6,9 mil. tun ročně. Mléko je takřka dokonalá potravina, protože obsahuje v hojném množství minerály, vitamíny, bílkoviny a jiné pro živý organizmus příznivé složky. Hlavní výhodou mléka oproti jiným potravinám je bezesporu vápník (125 mg / 100 g mléka, doporučená denní dávka je 400 ? 700 mg / den), což je jeden z nejdůležitějších minerálů v lidské výživě.
Název v anglickém jazyce
WORLD MILK PRODUCTION DEVELOPMENT
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the analysis of milk production development in the world and selected regions. Milk represents important product of agricultural production. Its share in the world agricultural production is permanently increasing. During the last 45years (1961 ? 2006) the total volume of world milk production increased by 90 % (an average interannual growth rate of world milk production reached 1.44 %). It means that the world milk production increased by more than 309 million tonnes during the last 45 years (i. e. 6.9 million tonnes per year). Milk is almost perfect foodstuff, because it contains a lot of minerals, vitamins, proteins and some other items which are necessary for human nutrition. The main advantage of milk (in comparison with other foodstuff products) is without any doubt very high content of calcium (125 mg per 100 g of milk, recommended daily dose is 400 ? 700 mg per day) which is one of the most important minerals in human nutrition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mlada veda 2007
ISBN
978-80-8069-970-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Vydavatelské a edične stredisko SPU v Nitře
Místo vydání
SPU v Nitře
Místo konání akce
Ráčkova dolina, Slovensko
Datum konání akce
21. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—