Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VÝVOJ SVĚTOVÉ PRODUKCE MLÉKA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F07%3A22850" target="_blank" >RIV/60460709:41110/07:22850 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VÝVOJ SVĚTOVÉ PRODUKCE MLÉKA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá vývojem světové produkce mléka ve světě a ve vybraných regionech. Mléko představuje důležitý produkt zemědělské prvovýroby. Jeho podíl na světové zemědělské produkci neustále roste. V průběhu posledních cca 45 let (1961 - 2006) vzrostl celkový objem světové mléčné produkce o přibližně 90 % (přičemž průměrné meziroční tempo růstu světové produkce dosáhlo hodnoty cca 1,44 %). V absolutních číslech to pak znamená, že světová produkce mléka vzrostla za posledních 45 let o více než 309 mil.tun, tedy o přibližně 6,9 mil. tun ročně. Mléko je takřka dokonalá potravina, protože obsahuje v hojném množství minerály, vitamíny, bílkoviny a jiné pro živý organizmus příznivé složky. Hlavní výhodou mléka oproti jiným potravinám je bezesporu vápník (125 mg / 100 g mléka, doporučená denní dávka je 400 ? 700 mg / den), což je jeden z nejdůležitějších minerálů v lidské výživě.

  • Název v anglickém jazyce

    WORLD MILK PRODUCTION DEVELOPMENT

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with the analysis of milk production development in the world and selected regions. Milk represents important product of agricultural production. Its share in the world agricultural production is permanently increasing. During the last 45years (1961 ? 2006) the total volume of world milk production increased by 90 % (an average interannual growth rate of world milk production reached 1.44 %). It means that the world milk production increased by more than 309 million tonnes during the last 45 years (i. e. 6.9 million tonnes per year). Milk is almost perfect foodstuff, because it contains a lot of minerals, vitamins, proteins and some other items which are necessary for human nutrition. The main advantage of milk (in comparison with other foodstuff products) is without any doubt very high content of calcium (125 mg per 100 g of milk, recommended daily dose is 400 ? 700 mg per day) which is one of the most important minerals in human nutrition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mlada veda 2007

  • ISBN

    978-80-8069-970-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    Vydavatelské a edične stredisko SPU v Nitře

  • Místo vydání

    SPU v Nitře

  • Místo konání akce

    Ráčkova dolina, Slovensko

  • Datum konání akce

    21. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku