Zdroje a limity růstu agrárního sektoru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F09%3A29463" target="_blank" >RIV/60460709:41110/09:29463 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zdroje a limity růstu agrárního sektoru
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha se zabývá analýzou efektivnosti a produktivity českého agrárního sektoru s využitím metody ? stochastické hraniční analýzy. V první části jsou použity odhady rozdílných specifikací stochastických hraničních modelů k identifikaci role mezipodnikovéheterogenity a pro volbu modelů, které nejlépe dokáží rozlišit mezipodnikovou heterogenitu od technické efektivnosti. Vybrané modely jsou následně využity k analýze technické efektivnosti, efektivnosti z rozsahu a celkové produktivity faktorů (TFP) zemědělských a potravinářských podniků. Výsledky ukazují, že významná mezipodniková heterogenita je přítomna jak v zemědělském odvětví, tak v potravinářském průmyslu. Technická neefektivnost je rovněž důležitým fenoménem v obou článcích agrárního sektoru. Vývoj zemědělských odvětvích a odvětvích potravinářského průmyslu je potom určován vedle systémových efektů a společných determinantů faktory idiosynkratickými. Z analýzy v neposlední řadě plyne, že při identifikaci faktorů determinujících ú
Název v anglickém jazyce
Sources and Limits of Growth in Agrarian Sector
Popis výsledku anglicky
The book deals with the analysis of efficiency and productivity of Czech agrarian sector. First, the Stochastic frontier analysis is employed to distinguish between heterogeneity and technical efficiency based on different model specifications. Then, thechosen production frontier models (Fixed management model) are used to estimate and analyze technical efficiency, scale efficiency and TFP of agricultural and food processing companies. In general, the results show that models which are able to captureheterogeneity among companies should be used in the analysis of agrarian sector. The technical inefficiency is significant phenomenon in both agricultural and food processing sector. The developments in agricultural branches and food processing industries are besides the systemic effect characterized by idiosyncratic factors. Finally, the importance of interactions between the stages of value chain asks for the consideration of the whole value chain by identifying factors determining the
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7357-493-2
Počet stran knihy
296
Název nakladatele
Wolters Kluwer
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—