Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F11%3A52990" target="_blank" >RIV/60460709:41110/11:52990 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek analyzuje v kontextu rostoucí globalizace potravinového řetězce vývoj, současnou situaci a trendy právních úprav v oblasti potravin se zaměřením na evropské potravinové právo a zákonnou úpravu v ČR. V evropském potravinovém právu se prosazuje koncepce ?z farmy na stůl? s poměrně členitým systémem vztahů a povinností účastníků výroby a obchodu s potravinami, jejich vzájemně sdílenou odpovědností ve vztahu ke konečnému spotřebiteli i navzájem, kdy pojítkem je zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Pro provozovatele výroby a obchodu s potravinami lze z evropského potravinového práva vyvodit tyto klíčové povinnosti: uvádění na trh zdravotně nezávadných potravin, odpovědnost za bezpečnost potravin, transparentnost, rychlá reakce v nutných případech, prevence a spolupráce s kompetentními orgány se záměrem snížení rizik. Významným trendem legislativních záměrů v oblasti potravin je ve srovnání s jinými oblastmi právních úprav silnější zohlednění nových vědeckých pozna

  • Název v anglickém jazyce

    Food law: development, current situation and trends

  • Popis výsledku anglicky

    The paper is focused on the analysis of development, current situation and trends in food legislation in the EU and in the Czech Republic. The food law, both at national and EU level, aims at ensuring a high level of protection of human life and health,taking into account integrated ?farm to fork? approach is now considered as a general principle for EU food safety policy. We can derive from the EU food legislation these key obligations of food business operators: safety, responsibility, traceability,transparency, emergency, prevention and co-operation. The significant trend in food legislation is based on scientific risk evaluations and analysis which are undertaken by the European Food Safety Authority.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AG - Právní vědy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia et Societas

  • ISSN

    1801-7118

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    VII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    57-69

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus