Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F11%3A52990" target="_blank" >RIV/60460709:41110/11:52990 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinové právo: vývoj, současnost a souvislosti
Popis výsledku v původním jazyce
Článek analyzuje v kontextu rostoucí globalizace potravinového řetězce vývoj, současnou situaci a trendy právních úprav v oblasti potravin se zaměřením na evropské potravinové právo a zákonnou úpravu v ČR. V evropském potravinovém právu se prosazuje koncepce ?z farmy na stůl? s poměrně členitým systémem vztahů a povinností účastníků výroby a obchodu s potravinami, jejich vzájemně sdílenou odpovědností ve vztahu ke konečnému spotřebiteli i navzájem, kdy pojítkem je zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Pro provozovatele výroby a obchodu s potravinami lze z evropského potravinového práva vyvodit tyto klíčové povinnosti: uvádění na trh zdravotně nezávadných potravin, odpovědnost za bezpečnost potravin, transparentnost, rychlá reakce v nutných případech, prevence a spolupráce s kompetentními orgány se záměrem snížení rizik. Významným trendem legislativních záměrů v oblasti potravin je ve srovnání s jinými oblastmi právních úprav silnější zohlednění nových vědeckých pozna
Název v anglickém jazyce
Food law: development, current situation and trends
Popis výsledku anglicky
The paper is focused on the analysis of development, current situation and trends in food legislation in the EU and in the Czech Republic. The food law, both at national and EU level, aims at ensuring a high level of protection of human life and health,taking into account integrated ?farm to fork? approach is now considered as a general principle for EU food safety policy. We can derive from the EU food legislation these key obligations of food business operators: safety, responsibility, traceability,transparency, emergency, prevention and co-operation. The significant trend in food legislation is based on scientific risk evaluations and analysis which are undertaken by the European Food Safety Authority.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AG - Právní vědy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia et Societas
ISSN
1801-7118
e-ISSN
—
Svazek periodika
VII
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
57-69
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—