A profile of arsenic species in different vegetables growing in arsenic-contaminated soils
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F16%3A72876" target="_blank" >RIV/60460709:41110/16:72876 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41110/17:73534 RIV/60460709:41210/17:73534
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/03650340.2016.1242721" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/03650340.2016.1242721</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/03650340.2016.1242721" target="_blank" >10.1080/03650340.2016.1242721</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A profile of arsenic species in different vegetables growing in arsenic-contaminated soils
Popis výsledku v původním jazyce
Six different vegetables (black radish, black salsify, lettuce, parsnip, Savoy cabbage and Swede turnip) were cultivated in model pot experiments. The soils used in the experiments originated from two mining and smelting sites in the Czech Republic - Příbram and Kutná Hora, respectively. These soils showed differences in physicochemical properties and/or total contents of arsenic, reaching 36,0 +- 1,0 and 473 +- 10 mg As kg-1, respectively. The four most common anionic arsenic compounds (arsenite As(III), arsenate As(V), dimethylarsinate (DMA), methylarsonate (MA)) were determined by high-performance liquid chromatography coupled to an inductively coupled plasma mass spectrometer. The concentration of arsenic species determined in edible plant parts decreased in the following order: As(V) - As(III) // DMA - MA. Higher proportions of both DMA and MA were found in the aboveground edible parts (leaves) compared to the underground parts (tubers). The results indicate that the distribution of arsenic comp
Název v anglickém jazyce
A profile of arsenic species in different vegetables growing in arsenic-contaminated soils
Popis výsledku anglicky
Six different vegetables (black radish, black salsify, lettuce, parsnip, Savoy cabbage and Swede turnip) were cultivated in model pot experiments. The soils used in the experiments originated from two mining and smelting sites in the Czech Republic - Příbram and Kutná Hora, respectively. These soils showed differences in physicochemical properties and/or total contents of arsenic, reaching 36,0 +- 1,0 and 473 +- 10 mg As kg-1, respectively. The four most common anionic arsenic compounds (arsenite As(III), arsenate As(V), dimethylarsinate (DMA), methylarsonate (MA)) were determined by high-performance liquid chromatography coupled to an inductively coupled plasma mass spectrometer. The concentration of arsenic species determined in edible plant parts decreased in the following order: As(V) - As(III) // DMA - MA. Higher proportions of both DMA and MA were found in the aboveground edible parts (leaves) compared to the underground parts (tubers). The results indicate that the distribution of arsenic comp
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DK - Kontaminace a dekontaminace půdy včetně pesticidů
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01020366" target="_blank" >TA01020366: Brownfields - zdroj obnovitelné energie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archives of Agronomy and Soil Science
ISSN
0365-0340
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
17.10.2016
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—