Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Reakce rostlin papriky (Capsicum annum, L.) na přídavek organických a anorganických sloučenin arsenu do půdy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A19876" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:19876 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The response of pepper plants (Capsicum annum, L.) on soil amendment by inorganic and organic compounds of arsenic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The influence of soil contamination by inorganic and organic arsenic compounds on uptake, accumulation, and transformation of arsenic in pepper (Capsicum annum, L.) was investigated in greenhouse pot experiments under controlled conditions. Pepper plantswere cultivated in substrate amended by aqueous solutions of arsenite, arsenate, methylarsonic acid (MA), and dimethylarsinic acid (DMA) applied individually into cultivation substrate at concentrations of 15 mg As per kg of substrate. The plant availability of the arsenicals increased in the order arsenite = arsenate < MA < DMA. The highest arsenic concentrations were found in roots followed by stems, leaves and fruits regardless of arsenic compound applied. In the control samples of pepper fruits, As(III), As(V), and DMA were present (25, 37, and 39% of the water extractable arsenic). In control stems+leaves and roots As(V) was the major compound (63 and 53% in a phosphate buffer extract) followed by As(III) representing 33 and 42%.

  • Název v anglickém jazyce

    The response of pepper plants (Capsicum annum, L.) on soil amendment by inorganic and organic compounds of arsenic

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of soil contamination by inorganic and organic arsenic compounds on uptake, accumulation, and transformation of arsenic in pepper (Capsicum annum, L.) was investigated in greenhouse pot experiments under controlled conditions. Pepper plantswere cultivated in substrate amended by aqueous solutions of arsenite, arsenate, methylarsonic acid (MA), and dimethylarsinic acid (DMA) applied individually into cultivation substrate at concentrations of 15 mg As per kg of substrate. The plant availability of the arsenicals increased in the order arsenite = arsenate < MA < DMA. The highest arsenic concentrations were found in roots followed by stems, leaves and fruits regardless of arsenic compound applied. In the control samples of pepper fruits, As(III), As(V), and DMA were present (25, 37, and 39% of the water extractable arsenic). In control stems+leaves and roots As(V) was the major compound (63 and 53% in a phosphate buffer extract) followed by As(III) representing 33 and 42%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DK - Kontaminace a dekontaminace půdy včetně pesticidů

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA205%2F06%2F0298" target="_blank" >GA205/06/0298: Geochemické, pedologické a biologické aspekty přístupnosti arsenu a jeho sloučenin pro rostliny</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archives of Environmental Contamination and Toxicology

  • ISSN

    0090-4341

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    38-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus