Srovnání slabých extrakčních postupů pro stanovení sloučenin arsenu v jednotlivých částech rostliny papriky (Capsicum annum, L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10272" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10272 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/05:###10272
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of mild extraction procedures for determination of arsenic compounds in different parts of pepper plants (Capsicum annum, L.)
Popis výsledku v původním jazyce
In the present work eight extraction agents (water, methanol/water mixtures in various ratios, methanol, a 20 mM ammonium phosphate buffer, and a methanol/phosphate buffer) were tested for the extraction of arsenic compounds from fruits, stems+leaves, and roots of pepper plants grown on soil containing 17.2 mg kg-1 of total arsenic. The arsenic compounds in the extracts were determined with HPLC-HG-ICPMS. While for fruits (87% 3.3% extraction yield) and roots (96%  0.6% extraction yield)pure water was the most effective extraction agent, the 20 mM ammonium phosphate buffer at pH=6 extracted about 50% of the arsenic from stems+leaves. Decreasing extractability of the arsenic compounds was observed with increasing methanol concentrationsfor all parts of the pepper plant. In pepper fruits, As(III), As(V), and DMA were present (25, 37, and 39% of the extractable arsenic). In stems+leaves and roots As(V) was the major compound (63 and 53%) followed by As(III) representing
Název v anglickém jazyce
Comparison of mild extraction procedures for determination of arsenic compounds in different parts of pepper plants (Capsicum annum, L.)
Popis výsledku anglicky
In the present work eight extraction agents (water, methanol/water mixtures in various ratios, methanol, a 20 mM ammonium phosphate buffer, and a methanol/phosphate buffer) were tested for the extraction of arsenic compounds from fruits, stems+leaves, and roots of pepper plants grown on soil containing 17.2 mg kg-1 of total arsenic. The arsenic compounds in the extracts were determined with HPLC-HG-ICPMS. While for fruits (87% 3.3% extraction yield) and roots (96%  0.6% extraction yield)pure water was the most effective extraction agent, the 20 mM ammonium phosphate buffer at pH=6 extracted about 50% of the arsenic from stems+leaves. Decreasing extractability of the arsenic compounds was observed with increasing methanol concentrationsfor all parts of the pepper plant. In pepper fruits, As(III), As(V), and DMA were present (25, 37, and 39% of the extractable arsenic). In stems+leaves and roots As(V) was the major compound (63 and 53%) followed by As(III) representing
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1256" target="_blank" >QD1256: Koncepce sanace území dlouhodobě kontaminovaného toxickými prvky v podmínkách trvale udržitelného zemědělství</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Applied Organometallic Chemistry
ISSN
0268-2605
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
308-314
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—