Vyšetření závislosti tvorby realizačních cen zemědělských výrobců vepřového masa na spotřebitelských cenách masných výrobků v ČR (dílčí výzkumná zpráva č. 3)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F18%3A79110" target="_blank" >RIV/60460709:41110/18:79110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyšetření závislosti tvorby realizačních cen zemědělských výrobců vepřového masa na spotřebitelských cenách masných výrobků v ČR (dílčí výzkumná zpráva č. 3)
Popis výsledku v původním jazyce
Studie sleduje, jak se vzájemně ovlivňují ceny komodit ve výrobkové vertikále vepřového masa: a) Výrobce: produkce prasat (zemědělská výroba, živá váha), b) Zpracovatel: jatky (mrtvá váha S EU, carcass), c) Spotřebitel: finální výrobek (prodejny, masné výrobky). Cílem studie je potvrzení, že taková závislost existuje, ověření vlastností a síly závislosti a návrh metodického postupu pro další, podrobnější analýzu procesu. Pro analýzu byly vybrány komodity v živé a mrtvé váze a vybrané finální masné výrobky na českém trhu. Na lineárních regresních modelech se prokázalo: 1) Slabá závislost mezi cenou živé váhy a cenou finálního výrobku v obchodě. Např. jestliže se cena produktu vepřová kýta bez kosti zvýší o 1 Kč/kg, realizační cena za kg živé váhy u prasat vzroste o 0,26 Kč. 2) Silná závislost mezi cenou zpracované komodity na jatkách (carcassu) a cenou finálního výrobku v obchodě. Např. při nárůstu ceny produktu vepřová kýta bez kosti o 1 Kč/kg, realizační cena za kg carcassu vzroste o 0,69 Kč. Odhad
Název v anglickém jazyce
Examination of dependence of production prices of agricultural producers of pig meat on consumer prices of meat products in the Czech Republic (partial research repart n. 3)
Popis výsledku anglicky
The study examines how commodity prices interact with each other in the pork product vertical: a) Producers: production of pigs (pig farmers, live weight), b) Processors: slaughterhouses (deadweight carcass SEU), c) Consumers: final product (shops, meat products). The aim of the study is to confirm that such dependence exists, to verify the properties and strength of dependency and to propose a methodical approach for further, more detailed analysis of the process. Commodities in live and dead weight and selected final meat products on the Czech market were selected for the analysis. Linear regression models have shown: 1) Weak dependence between the price of the live weight and the price of the final products in the shop. E.g. if the price of the pork leg without bone will increase by CZK 1/kg, the realization price of pigs live weight will increase by CZK 0,26,2) Strong dependence between the price of the carcass and the price of the final product in the shop. E.g. if the price of the pork leg with
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TL01000180" target="_blank" >TL01000180: Model transparence cen v potravinové vertikále - vepřové maso</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
25
Místo vydání
PEF, ČZU v Praze
Název nakladatele resp. objednatele
Technologická agentura ČR/Agrární komora ČR v roli aplikačního garanta
Verze
—