Disponibilní kapacity cukrovarů ve světě s důrazem na mimoevropský prostor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F21%3A86910" target="_blank" >RIV/60460709:41110/21:86910 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/21:86910
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/abs218-223.html" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/abs218-223.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Disponibilní kapacity cukrovarů ve světě s důrazem na mimoevropský prostor
Popis výsledku v původním jazyce
Dostupné kapacity na zpracování cukrové řepy a cukrové třtiny ve světě v posledních deseti letech trvale rostly z 2,1 mld. t na více než 2,4 mld. t. Jádro kapacit se nachází primárně mimo Evropu, respektive mimo EU. Z vývoje v posledních cca deseti let dále vyplývá, že objem disponibilních kapacit na zpracování cukrodárných plodin ve světě a v regionech trvale roste. Cílem příspěvku je identifikovat dostupné zpracovatelské kapacity cukrodárných plodin, a to zejména ve vztahu k cukrové třtině a řepě, potažmo i surovému cukru, zejména v mimoevropských zemích, tj. hlavních konkurentech Evropy. Z výsledků analýzy vyplývá značná koncentrace zpracovatelských kapacit zejména v Asii a Jižní Americe. Dále pak, že se produkce cukru postupně koncentruje na úrovni několika desítek významných cukr produkujících společností. Z hlediska dynamiky tempa růstu z analýzy dále vyplývá, že zpracovatelské kapacity rostou napříč celým světem (v průměru o 1,6 % za rok), přičemž nejvyšší dynamika růstu je patrná v Africe (ví
Název v anglickém jazyce
Available capacities of the sugar factory in the world with emphasis on non-European space
Popis výsledku anglicky
Available sugar beet and cane processing capacity worldwide has grown steadily from 2,1 billion tonnes to more than 2,4 billion tonnes in the past decade. The core capacities are located primarily outside Europe and outside the EU. The development in the last ten years shows that the volume of available capacities for processing sugar crops in the world and in regions is constantly growing. The aim of this paper is to identify the available processing capacities of sugar crops, especially in relation to sugar cane, sugar beet, and also raw sugar, especially in non-European regions, i.e. the main competitors of Europe. The results of the analysis highlight a significant concentration of processing capacities, especially in Asia and South America. Furthermore, the analysis shows that sugar production gradually concentrates at the level of several dozen significant sugar producing companies. In terms of growth rate dynamics, the analysis also proved that processing capacities are growing worldwide (on a
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920398" target="_blank" >QK1920398: Dualita v českém zemědělství: výhoda nebo nevýhoda pro zemědělství nové generace?</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
137
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
218-223
Kód UT WoS článku
000654278900011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85107196771