Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cold-storage preservation of cooked rice quality: Exploring challenges and strategies, featuring insights on sushi rice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F24%3A100314" target="_blank" >RIV/60460709:41110/24:100314 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104553" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104553</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104553" target="_blank" >10.1016/j.fbio.2024.104553</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cold-storage preservation of cooked rice quality: Exploring challenges and strategies, featuring insights on sushi rice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rice, a global staple, requires quality preservation in cold storage for food security and consumer preferences. This review focuses on challenges in rice quality, featuring insights on sushi rice rapidly evolving ready-to-eat food with a short shelf-life. Cooked rice storage undergoes crucial changes, notably starch retrogradation, impacting quality, sensory attributes and consumer acceptance. The review analyzes challenges, emphasizing rice quality, exploring various analytical methods such as differential scanning calorimetry, X-ray diffraction, texture profile analysis, nuclear magnetic resonance. Strategies and innovations-physical, chemical and biochemical are discussed for combating sushi rice quality deterioration. The review highlights the potential of additives and the importance of specific water content, pH and temperature to prevent retrogradation in rice. Emphasizing the need for further research and development, this review aims to enhance cold storage methods for rice and sushi rice in particular, ensuring the availability of premium rice products with uncompromised quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Cold-storage preservation of cooked rice quality: Exploring challenges and strategies, featuring insights on sushi rice

  • Popis výsledku anglicky

    Rice, a global staple, requires quality preservation in cold storage for food security and consumer preferences. This review focuses on challenges in rice quality, featuring insights on sushi rice rapidly evolving ready-to-eat food with a short shelf-life. Cooked rice storage undergoes crucial changes, notably starch retrogradation, impacting quality, sensory attributes and consumer acceptance. The review analyzes challenges, emphasizing rice quality, exploring various analytical methods such as differential scanning calorimetry, X-ray diffraction, texture profile analysis, nuclear magnetic resonance. Strategies and innovations-physical, chemical and biochemical are discussed for combating sushi rice quality deterioration. The review highlights the potential of additives and the importance of specific water content, pH and temperature to prevent retrogradation in rice. Emphasizing the need for further research and development, this review aims to enhance cold storage methods for rice and sushi rice in particular, ensuring the availability of premium rice products with uncompromised quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD BIOSCIENCE

  • ISSN

    2212-4292

  • e-ISSN

    2212-4292

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2024-10-01

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    1-14

  • Kód UT WoS článku

    001257170700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85195803550