Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of UV-A and gamma-irradiation on the polyphenol levels in barley and pea seeds, seedlings and plants.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00001096" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00001096 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of UV-A and gamma-irradiation on the polyphenol levels in barley and pea seeds, seedlings and plants.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In two pea cultivars (Lantra, Menhir) and barley cultivars (Krona, Kompact) changes in total polyphenol content (TP) and major phenolic acids caused by UV-A and g - irradiation were investigated. The changes were determined in seeds, seedlings and plants. In barley cultivars also content of catechol, resorcinol and phloroglucinol type compounds (CRP) was estimated. TP content was determined with Folin-Ciocalteau´s reagent, CRP with p-dimethylaminocinnamaldehyde, phenolic acids by HPLC. UV-A irradiationwas performed for 0, 24, 48 and 72 hours at l=351 nm, g - irradiation with 60Co at doses 0, 10, 20 and 40 Gy. During pea sprouting TP content increased, in barley cultivars TP stagnation was observed. UV-A irradiation caused in investigated plants an increase of TP content, g - irradiation enhanced TP content in barley but in pea decreased it. It was demonstrated statistical dependence of TP content on growth phases of plants and on doses of irradiation. CRP in sprouting seeds decreased

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of UV-A and gamma-irradiation on the polyphenol levels in barley and pea seeds, seedlings and plants.

  • Popis výsledku anglicky

    In two pea cultivars (Lantra, Menhir) and barley cultivars (Krona, Kompact) changes in total polyphenol content (TP) and major phenolic acids caused by UV-A and g - irradiation were investigated. The changes were determined in seeds, seedlings and plants. In barley cultivars also content of catechol, resorcinol and phloroglucinol type compounds (CRP) was estimated. TP content was determined with Folin-Ciocalteau´s reagent, CRP with p-dimethylaminocinnamaldehyde, phenolic acids by HPLC. UV-A irradiationwas performed for 0, 24, 48 and 72 hours at l=351 nm, g - irradiation with 60Co at doses 0, 10, 20 and 40 Gy. During pea sprouting TP content increased, in barley cultivars TP stagnation was observed. UV-A irradiation caused in investigated plants an increase of TP content, g - irradiation enhanced TP content in barley but in pea decreased it. It was demonstrated statistical dependence of TP content on growth phases of plants and on doses of irradiation. CRP in sprouting seeds decreased

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    0582-2343

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus