Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny obsahu polyfenolických látek ječmene a hrachu působením UV a gama záření.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00001098" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00001098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny obsahu polyfenolických látek ječmene a hrachu působením UV a gama záření.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve dvou odrůdách ječmene (Krona, Kompact) a hrachu (Lantra, Menhir) byly sledovány změny celkového obsahu polyfenolických látek (CP) a dominantně zastoupených fenolických kyselin způsobených UV-A a g-zářením. Změny byly sledovány v semenech, naklíčenýchsemenech a rostlinách. V odrůdách ječmene byl také sledován obsah látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK). Obsah celkových polyfenolů (CP) byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, obsah polyfenolických látek typuresorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK) spektrofotometricky s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem a fenolické kyseliny pomocí HPLC. UV záření bylo aplikováno po 0, 24, 48 a 72 hod. při vlnové délce l=351 nm, g-záření s 60Co v dávkách 0, 10, 20 a 40Gy. Během klíčení hrachu došlo ke zvýšení obsahu CP, u odrůd ječmene byla zjištěna stagnace. UV-A záření způsobilo u sledovaných rostlin nárůst obsahu celkových polyfenolů, g-záření zvýšilo obsah CP u ječmene, avšak u hrachu docházelo k j

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of polyphenol content in barley and pea caused by UV and gamma irradiation.

  • Popis výsledku anglicky

    In two barley cultivars (Krona, Kompact) and pea cultivars (Lantra, Menhir) changes in total polyphenol content (CP) and major phenolic acids caused by UV-A and * - irradi-ation were investigated. The changes were determined in seeds, seedlings and plants. In barley cultivars also content of resorcinol, phloroglucinol and catechol type compounds (RFK) was estimated. TP content was determined with Folin-Ciocalteau´s reagent, RFK with p-dimethylaminocinnamaldehyde, phenolic acids by HPLC. UV-A irradiationwas performed for 0, 24, 48 and 72 hours at *=351 nm, * - irradiation with 60Co at doses 0, 10, 20 and 40 Gy. During pea sprouting CP content increased, in barley cultivars CP stagnation was observed. UV-A irradiation caused in investigated plants an increase of CP content, * - irradiation enhanced CP content in barley but in pea decreased it. It was demonstrated statistical dependence of CP content on growth phases of plants and on doses of irradiation. RFK in sprouting seeds decreased

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Sborník konference "Zamyšlení nad rostlinnou výrobou 2000", ČZU Praha

  • ISBN

    80-213-0692-0

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly