Změny obsahu polyfenolických látek ječmene a hrachu působením UV a gama záření.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00001098" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00001098 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny obsahu polyfenolických látek ječmene a hrachu působením UV a gama záření.
Popis výsledku v původním jazyce
Ve dvou odrůdách ječmene (Krona, Kompact) a hrachu (Lantra, Menhir) byly sledovány změny celkového obsahu polyfenolických látek (CP) a dominantně zastoupených fenolických kyselin způsobených UV-A a g-zářením. Změny byly sledovány v semenech, naklíčenýchsemenech a rostlinách. V odrůdách ječmene byl také sledován obsah látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK). Obsah celkových polyfenolů (CP) byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, obsah polyfenolických látek typuresorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK) spektrofotometricky s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem a fenolické kyseliny pomocí HPLC. UV záření bylo aplikováno po 0, 24, 48 a 72 hod. při vlnové délce l=351 nm, g-záření s 60Co v dávkách 0, 10, 20 a 40Gy. Během klíčení hrachu došlo ke zvýšení obsahu CP, u odrůd ječmene byla zjištěna stagnace. UV-A záření způsobilo u sledovaných rostlin nárůst obsahu celkových polyfenolů, g-záření zvýšilo obsah CP u ječmene, avšak u hrachu docházelo k j
Název v anglickém jazyce
Changes of polyphenol content in barley and pea caused by UV and gamma irradiation.
Popis výsledku anglicky
In two barley cultivars (Krona, Kompact) and pea cultivars (Lantra, Menhir) changes in total polyphenol content (CP) and major phenolic acids caused by UV-A and * - irradi-ation were investigated. The changes were determined in seeds, seedlings and plants. In barley cultivars also content of resorcinol, phloroglucinol and catechol type compounds (RFK) was estimated. TP content was determined with Folin-Ciocalteau´s reagent, RFK with p-dimethylaminocinnamaldehyde, phenolic acids by HPLC. UV-A irradiationwas performed for 0, 24, 48 and 72 hours at *=351 nm, * - irradiation with 60Co at doses 0, 10, 20 and 40 Gy. During pea sprouting CP content increased, in barley cultivars CP stagnation was observed. UV-A irradiation caused in investigated plants an increase of CP content, * - irradiation enhanced CP content in barley but in pea decreased it. It was demonstrated statistical dependence of CP content on growth phases of plants and on doses of irradiation. RFK in sprouting seeds decreased
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Sborník konference "Zamyšlení nad rostlinnou výrobou 2000", ČZU Praha
ISBN
80-213-0692-0
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—