Vliv UV a gama-záření na vybrané sekundární metabolity zemědělských plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004026" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv UV a gama-záření na vybrané sekundární metabolity zemědělských plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv UV-A, UV-C a gama-záření na obsah sekundárních metabolitů fenolické povahy ve vybraných zemědělských plodinách (hrách, ječmen, brambory a pohanka). Záření byly vystaveny rostliny, naklíčená semena, semena příp. hlízy. Byly sledovány změny v obsahu celkových fenolických sloučenin - CP, fenolických kyselin a kumarinů - FKK, látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu - RFK (ječmen) a rutinu RU (pohanka).byly též stanoveny látky isoflavonoidního charakteru v hrachu. CP byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, fenolické kyseliny, kumariny a rutin byly separovány a identifikovány metodou gradientové HPLC s UV detekcí. Látky typu RFK byly stanoveny spektrofotometricky s p-dimetylaminoskořicovým aldehydem. Isoflavonoidy hrachu byly separovány metodou HPLC a identifikovány metodou RIA. Fenolické komplexy jednotlivých druhů zemědělských plodin byly odlišné a charakteristické pro daný druh i odrůdu. S růstem a vývojem dochází ke kvalitativním i
Název v anglickém jazyce
Effect of UV and gamma-irradiation on selected secondary metabolites of agricultural crops
Popis výsledku anglicky
Effect of UV-A, UV-C and gamma-irradiation on the content of secondary metabolites in selected agricultural crops (pea, barley, potatoes and buckwheat) was determined. Plants, seedlings, seeds resp. tubers were exposed to irradiation. Changes in the content of total polyphenols (determined spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau reagens), phenolic acids and coumarins (by HPLC with UV detection), RFK compounds (determined spectrophotometrically with p-dimethylaminocinamaldehyde) and isoflavonoids (with RIA assay) were estimated. Complex of phenolic compounds in individual agricultural ctrops is characteristic for given sort and variety. During growth and developing of plants qualitative and quantitative changes in phenolic copmplex were observed. Also by different irradiations changes in the composition of phenolics and their amounts were found. Individual crops react to different irradiations differentially. Generally, UV irradiation cuases rather increase of phenolic compounds, w
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotických a biotických stresů na vlastnosti rostlin 2002 (sborník příspěvků)
ISBN
80-213-0949-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
90-96
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
13. 11. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—