Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv UV a gama-záření na vybrané sekundární metabolity zemědělských plodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004026" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004026 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv UV a gama-záření na vybrané sekundární metabolity zemědělských plodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv UV-A, UV-C a gama-záření na obsah sekundárních metabolitů fenolické povahy ve vybraných zemědělských plodinách (hrách, ječmen, brambory a pohanka). Záření byly vystaveny rostliny, naklíčená semena, semena příp. hlízy. Byly sledovány změny v obsahu celkových fenolických sloučenin - CP, fenolických kyselin a kumarinů - FKK, látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu - RFK (ječmen) a rutinu RU (pohanka).byly též stanoveny látky isoflavonoidního charakteru v hrachu. CP byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, fenolické kyseliny, kumariny a rutin byly separovány a identifikovány metodou gradientové HPLC s UV detekcí. Látky typu RFK byly stanoveny spektrofotometricky s p-dimetylaminoskořicovým aldehydem. Isoflavonoidy hrachu byly separovány metodou HPLC a identifikovány metodou RIA. Fenolické komplexy jednotlivých druhů zemědělských plodin byly odlišné a charakteristické pro daný druh i odrůdu. S růstem a vývojem dochází ke kvalitativním i

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of UV and gamma-irradiation on selected secondary metabolites of agricultural crops

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of UV-A, UV-C and gamma-irradiation on the content of secondary metabolites in selected agricultural crops (pea, barley, potatoes and buckwheat) was determined. Plants, seedlings, seeds resp. tubers were exposed to irradiation. Changes in the content of total polyphenols (determined spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau reagens), phenolic acids and coumarins (by HPLC with UV detection), RFK compounds (determined spectrophotometrically with p-dimethylaminocinamaldehyde) and isoflavonoids (with RIA assay) were estimated. Complex of phenolic compounds in individual agricultural ctrops is characteristic for given sort and variety. During growth and developing of plants qualitative and quantitative changes in phenolic copmplex were observed. Also by different irradiations changes in the composition of phenolics and their amounts were found. Individual crops react to different irradiations differentially. Generally, UV irradiation cuases rather increase of phenolic compounds, w

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresů na vlastnosti rostlin 2002 (sborník příspěvků)

  • ISBN

    80-213-0949-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    90-96

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU Praha

  • Datum konání akce

    13. 11. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku