Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003958" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003958 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv abiotických stresových faktorů (zvýšené vlhkosti a teploty - test urychleného stárnutí - TUS, ultrafialového záření - UV-A, g-záření) a biotického stresu elicitory Epicoccum purpurascens Ehrenb. ex Schlecht. na obsah celkových polyfenolů (CP), látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK), fenolických kyselin a kumarinů v ječmeni a pšenici a CP a isoflavonoidů (genisteinu - Gen a daidzeinu - Dai) v hrachu. TUS způsobil statisticky významný nárůst CP ve všech sledovaných plodinách a RFK u ječmene a isoflavonoidů u hrachu. U fenolických kyselin docházelo k poklesu fenolických kyselin obsahujících -OCH3 skupiny (sinapová, ferulová) a k nárůstu fenolických kyselin s volnými -OH skupinami (kávová, gallová). UV-A záření způsobilonárůst CP a pokles RFK u ječmene a nárůst CP a isoflavonoidů u hrachu ve vyšších dávkách, zatímco g-záření nárůst při nižších dávkách a pokles při vyšších dávkách ozáření. Biotický stres E. purpurascens způsobil nárůst CP a isoflavonoidů

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected abiotic and biotic stress factors on the content and qualitaive composition of polyphenolic secondary metabolites in barley, wheat and pea

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of abiotic stress factors) higher humidity and temperature caused by accelerated ageing test (AAT), ultraviolet irradiation - UV-A, g-irradiation and biotic stress caused with Epicoccum purpurascens elicitors on the total polyphenol content (TP),resorcinol, phloroglucinol and catechol type compounds (RFC), phenolic acids and coumarins in barley and wheat and total polyphenols and isoflavonoids in pea was determined. AAT caused statistically significant total polyphenol content in all analysed crops and RFC in barley and isoflavonoids in pea. In phenolic acids content of phenolic acids containing -OCH3 groups (sinapic, ferulic) decreased and content of phenolic acids with free -OH groups (caffeic, gallic) increased. UV-A irradiation caused TP increase and RFC decrease in barley and TP and isoflavonoid increase in pea in higher doses meanwhile g-irradiation increase at lower doses and decrease at higher doses of irradiation. Biotic stress of E. purpurascens caused TP and isoflavo

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresů na vlastnosti rostlin 2002 (sborník příspěvků)

  • ISBN

    80-213-0949-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    79-83

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU Praha

  • Datum konání akce

    13. 11. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku