Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003958" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003958 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných abiotických a biotických stresových faktorů na obsah a kvalitativní složení polyfenolických sekundárních metabolitů u ječmene, pšenice a hrachu
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv abiotických stresových faktorů (zvýšené vlhkosti a teploty - test urychleného stárnutí - TUS, ultrafialového záření - UV-A, g-záření) a biotického stresu elicitory Epicoccum purpurascens Ehrenb. ex Schlecht. na obsah celkových polyfenolů (CP), látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK), fenolických kyselin a kumarinů v ječmeni a pšenici a CP a isoflavonoidů (genisteinu - Gen a daidzeinu - Dai) v hrachu. TUS způsobil statisticky významný nárůst CP ve všech sledovaných plodinách a RFK u ječmene a isoflavonoidů u hrachu. U fenolických kyselin docházelo k poklesu fenolických kyselin obsahujících -OCH3 skupiny (sinapová, ferulová) a k nárůstu fenolických kyselin s volnými -OH skupinami (kávová, gallová). UV-A záření způsobilonárůst CP a pokles RFK u ječmene a nárůst CP a isoflavonoidů u hrachu ve vyšších dávkách, zatímco g-záření nárůst při nižších dávkách a pokles při vyšších dávkách ozáření. Biotický stres E. purpurascens způsobil nárůst CP a isoflavonoidů
Název v anglickém jazyce
Effect of selected abiotic and biotic stress factors on the content and qualitaive composition of polyphenolic secondary metabolites in barley, wheat and pea
Popis výsledku anglicky
Effect of abiotic stress factors) higher humidity and temperature caused by accelerated ageing test (AAT), ultraviolet irradiation - UV-A, g-irradiation and biotic stress caused with Epicoccum purpurascens elicitors on the total polyphenol content (TP),resorcinol, phloroglucinol and catechol type compounds (RFC), phenolic acids and coumarins in barley and wheat and total polyphenols and isoflavonoids in pea was determined. AAT caused statistically significant total polyphenol content in all analysed crops and RFC in barley and isoflavonoids in pea. In phenolic acids content of phenolic acids containing -OCH3 groups (sinapic, ferulic) decreased and content of phenolic acids with free -OH groups (caffeic, gallic) increased. UV-A irradiation caused TP increase and RFC decrease in barley and TP and isoflavonoid increase in pea in higher doses meanwhile g-irradiation increase at lower doses and decrease at higher doses of irradiation. Biotic stress of E. purpurascens caused TP and isoflavo
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotických a biotických stresů na vlastnosti rostlin 2002 (sborník příspěvků)
ISBN
80-213-0949-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
79-83
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
13. 11. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—