Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes of isoflavonoid levels in pea (Pisum sativum L.) seeds, seedlings and plants influenced by UV-A and gamma-irradiation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002553" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002553 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes of isoflavonoid levels in pea (Pisum sativum L.) seeds, seedlings and plants influenced by UV-A and gamma-irradiation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In two pea cultivars (Lantra, Menhir) changes in isoflavonoid levels caused by UV-A and g - irradiation were investigated. The changes were determined in seeds, seedlings and plants. UV-A irradiation was performed for 0 (control), 24, 48 and 72 hours atl=365.5 nm, P= 125 W, g - irradiation with 60Co at doses 0 (control), 10, 20 and 40 Gy. Cultivars responded differentially to various doses of irradiation in both types of irradiation. Daidzein and genistein are the main isoflavones of biological interest belonging to the group of naturally occurring isoflavonoid phytoestrogens. Daidzein (Dai) and genistein (Gen) were determinated by a selective and sensitive radioimmunoassay 7- and 4´- cross-reactive method. In less amounts was determined biochanin A (Bio A) by means of 7-cross-reactivity. The highest levels among isoflavonoids were found for daidzein-7 cross-reactivity in both pea varieties (in average in Lantra seeds 6 562.4 mg kg-1 DM, in Menhir seeds 3 481.3 mg kg-1 DM). During spr

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of isoflavonoid levels in pea (Pisum sativum L.) seeds, seedlings and plants influenced by UV-A and gamma-irradiation

  • Popis výsledku anglicky

    In two pea cultivars (Lantra, Menhir) changes in isoflavonoid levels caused by UV-A and g - irradiation were investigated. The changes were determined in seeds, seedlings and plants. UV-A irradiation was performed for 0 (control), 24, 48 and 72 hours atl=365.5 nm, P= 125 W, g - irradiation with 60Co at doses 0 (control), 10, 20 and 40 Gy. Cultivars responded differentially to various doses of irradiation in both types of irradiation. Daidzein and genistein are the main isoflavones of biological interest belonging to the group of naturally occurring isoflavonoid phytoestrogens. Daidzein (Dai) and genistein (Gen) were determinated by a selective and sensitive radioimmunoassay 7- and 4´- cross-reactive method. In less amounts was determined biochanin A (Bio A) by means of 7-cross-reactivity. The highest levels among isoflavonoids were found for daidzein-7 cross-reactivity in both pea varieties (in average in Lantra seeds 6 562.4 mg kg-1 DM, in Menhir seeds 3 481.3 mg kg-1 DM). During spr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    0582-2343

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    183-196

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus