Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stability of yellow and red rose pigments during their storage under different conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002557" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002557 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Stability of yellow and red rose pigments during their storage under different conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The composition and stability of pigments isolated from yellow rose (cv. Papillon or Papillion Rose) and red rose (cv. Red France) were investigated. Thin layer chromatography and spectral data were used for pigments identification. b-Carotene, its 5,6,5´,6´-diepoxide, lutein, lycopene, zeaxanthin and phytofluene were identified as major carotenoids in acetone extract of the yellow rose petals. Cyanin and chrysanthemin were found as major anthocyanin constituents in acidic (HCl) methanolic extract of the red rose petals. The extracts were stored in a closed glass bottle under four different conditions (temperatures 22, 4 and - 8 oC, dark or daylight at 22 oC) and the pigments were determined periodically up to 132 days. Carotenoids were found to be much more stable (42 - 100.9 % of the initial values at day 132) than anthocyanins (9.2 - 14.9 % of the initial values). Losses of carotenoids fit to Arrhenius equation (correlation coefficient 0.894) and low activation energy indicates oxid

  • Název v anglickém jazyce

    Stability of yellow and red rose pigments during their storage under different conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The composition and stability of pigments isolated from yellow rose (cv. Papillon or Papillion Rose) and red rose (cv. Red France) were investigated. Thin layer chromatography and spectral data were used for pigments identification. b-Carotene, its 5,6,5´,6´-diepoxide, lutein, lycopene, zeaxanthin and phytofluene were identified as major carotenoids in acetone extract of the yellow rose petals. Cyanin and chrysanthemin were found as major anthocyanin constituents in acidic (HCl) methanolic extract of the red rose petals. The extracts were stored in a closed glass bottle under four different conditions (temperatures 22, 4 and - 8 oC, dark or daylight at 22 oC) and the pigments were determined periodically up to 132 days. Carotenoids were found to be much more stable (42 - 100.9 % of the initial values at day 132) than anthocyanins (9.2 - 14.9 % of the initial values). Losses of carotenoids fit to Arrhenius equation (correlation coefficient 0.894) and low activation energy indicates oxid

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví (Horticultural Science)

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    62-70

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus