Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalization chromatographic isolation of anthocyanins

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180367" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180367 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimalization chromatographic isolation of anthocyanins

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Anthocyanins are natural colorants. They have been shown to have some beneficial health effect. Red and amber durum wheats contain as major xanthophylls pigments, carotenoids and flavones. Blue and purple wheats are different from those that contain another group of pigments, anthocyanins. Grain from six wheat lines differing in pigmentation was used in this study: "UC 660 49" (blue aleurone), A. Arraseita (purple perikarp), "TBS" (blue aleurone), "ANK 28B" (purple perikarp), "N 67" (red pericarp), Heroldo (white pericarp). Wheat grains were harvested every five days begining 15th day post anthesis, ending once the grains reached physiological maturity (40th day post anthesis), for a total six sampling dates. Anthocyanins were extracted with 10 mL acidifield methanol (methanol and 1.0 N HCl, 85:15 v/v) and shaking on Ika Ultra-Turrax Tube Drive, for 2x29 min. The filtred extract were evaporated at 50 °C to dryness and redissolved in acidifield methanol. Individual anthocyanins were sep

  • Název v anglickém jazyce

    Optimalization chromatographic isolation of anthocyanins

  • Popis výsledku anglicky

    Anthocyanins are natural colorants. They have been shown to have some beneficial health effect. Red and amber durum wheats contain as major xanthophylls pigments, carotenoids and flavones. Blue and purple wheats are different from those that contain another group of pigments, anthocyanins. Grain from six wheat lines differing in pigmentation was used in this study: "UC 660 49" (blue aleurone), A. Arraseita (purple perikarp), "TBS" (blue aleurone), "ANK 28B" (purple perikarp), "N 67" (red pericarp), Heroldo (white pericarp). Wheat grains were harvested every five days begining 15th day post anthesis, ending once the grains reached physiological maturity (40th day post anthesis), for a total six sampling dates. Anthocyanins were extracted with 10 mL acidifield methanol (methanol and 1.0 N HCl, 85:15 v/v) and shaking on Ika Ultra-Turrax Tube Drive, for 2x29 min. The filtred extract were evaporated at 50 °C to dryness and redissolved in acidifield methanol. Individual anthocyanins were sep

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2011

  • ISBN

    978-80-7375-563-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1003-1010

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku