Optimalization chromatographic isolation of anthocyanins
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180367" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180367 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Optimalization chromatographic isolation of anthocyanins
Popis výsledku v původním jazyce
Anthocyanins are natural colorants. They have been shown to have some beneficial health effect. Red and amber durum wheats contain as major xanthophylls pigments, carotenoids and flavones. Blue and purple wheats are different from those that contain another group of pigments, anthocyanins. Grain from six wheat lines differing in pigmentation was used in this study: "UC 660 49" (blue aleurone), A. Arraseita (purple perikarp), "TBS" (blue aleurone), "ANK 28B" (purple perikarp), "N 67" (red pericarp), Heroldo (white pericarp). Wheat grains were harvested every five days begining 15th day post anthesis, ending once the grains reached physiological maturity (40th day post anthesis), for a total six sampling dates. Anthocyanins were extracted with 10 mL acidifield methanol (methanol and 1.0 N HCl, 85:15 v/v) and shaking on Ika Ultra-Turrax Tube Drive, for 2x29 min. The filtred extract were evaporated at 50 °C to dryness and redissolved in acidifield methanol. Individual anthocyanins were sep
Název v anglickém jazyce
Optimalization chromatographic isolation of anthocyanins
Popis výsledku anglicky
Anthocyanins are natural colorants. They have been shown to have some beneficial health effect. Red and amber durum wheats contain as major xanthophylls pigments, carotenoids and flavones. Blue and purple wheats are different from those that contain another group of pigments, anthocyanins. Grain from six wheat lines differing in pigmentation was used in this study: "UC 660 49" (blue aleurone), A. Arraseita (purple perikarp), "TBS" (blue aleurone), "ANK 28B" (purple perikarp), "N 67" (red pericarp), Heroldo (white pericarp). Wheat grains were harvested every five days begining 15th day post anthesis, ending once the grains reached physiological maturity (40th day post anthesis), for a total six sampling dates. Anthocyanins were extracted with 10 mL acidifield methanol (methanol and 1.0 N HCl, 85:15 v/v) and shaking on Ika Ultra-Turrax Tube Drive, for 2x29 min. The filtred extract were evaporated at 50 °C to dryness and redissolved in acidifield methanol. Individual anthocyanins were sep
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1003-1010
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—