Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of flesh colour, year and growing area on carotenoid and anthocyanin content in potato tubers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A60599" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:60599 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/13:#0000211

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of flesh colour, year and growing area on carotenoid and anthocyanin content in potato tubers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of this two-year study was to determine the main carotenoids in 15 varieties of potatoes (Solanum tuberosum L.) with different flesh colour?white, yellow, red and purple and two varieties of Solanum phureja. Content of total anthocyanins inpigmented potatoes was also determined and compared with the carotenoid level. Potatoes were cultivated in two localities with different soil-climatic conditions. Content of carotenoids and anthocyanins was affected by variety and locality. Moreover, carotenoid content was influenced by the growing year. Content of total carotenoids ranged from 0.779 to 13.3 mg/kg dry matter (DM). The main carotenoid was lutein in all varieties (54-93%) furthermore violaxanthin, neoxanthin, zeaxanthin and ß-carotene were identified in most of the analysed samples. The highest carotenoid content was found in Solanum phureja varieties. The pigmented varieties Blaue Anneliese, Violetta, Olivia (all purple) and H.B. Red (red) showed comparable carotenoid l

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of flesh colour, year and growing area on carotenoid and anthocyanin content in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this two-year study was to determine the main carotenoids in 15 varieties of potatoes (Solanum tuberosum L.) with different flesh colour?white, yellow, red and purple and two varieties of Solanum phureja. Content of total anthocyanins inpigmented potatoes was also determined and compared with the carotenoid level. Potatoes were cultivated in two localities with different soil-climatic conditions. Content of carotenoids and anthocyanins was affected by variety and locality. Moreover, carotenoid content was influenced by the growing year. Content of total carotenoids ranged from 0.779 to 13.3 mg/kg dry matter (DM). The main carotenoid was lutein in all varieties (54-93%) furthermore violaxanthin, neoxanthin, zeaxanthin and ß-carotene were identified in most of the analysed samples. The highest carotenoid content was found in Solanum phureja varieties. The pigmented varieties Blaue Anneliese, Violetta, Olivia (all purple) and H.B. Red (red) showed comparable carotenoid l

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    20-27

  • Kód UT WoS článku

    000328308300004

  • EID výsledku v databázi Scopus