Brambory jako významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15402" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15402 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/06:15557
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition
Popis výsledku v původním jazyce
One of the richest sources of antioxidants in human diet are potato tubers (Solanum tuberosum L.). The main potato antioxidants are polyphenols, ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, -lipoic acid, and selenium. The most contained polyphenolicantioxidants in potatoes are L-tyrosine, caffeic acid, scopolin, chlorogenic and cryptochlorogenic acid and ferulic acid. In all blue potatoes are in addition contained acylated anthocyanins and pigmented potatoes display two to three times higher antioxidant potential in comparison with white-flesh potato. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red and purple flesh potato varieties are breeded for their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in the protection against potato blight. In 2004 there were at two sites - Přerov n L., Praha-Suchdol, and in four white-fleshed varieties - Impala, Karin, Ditta, Saturna and i
Název v anglickém jazyce
The potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition
Popis výsledku anglicky
One of the richest sources of antioxidants in human diet are potato tubers (Solanum tuberosum L.). The main potato antioxidants are polyphenols, ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, -lipoic acid, and selenium. The most contained polyphenolicantioxidants in potatoes are L-tyrosine, caffeic acid, scopolin, chlorogenic and cryptochlorogenic acid and ferulic acid. In all blue potatoes are in addition contained acylated anthocyanins and pigmented potatoes display two to three times higher antioxidant potential in comparison with white-flesh potato. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red and purple flesh potato varieties are breeded for their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in the protection against potato blight. In 2004 there were at two sites - Přerov n L., Praha-Suchdol, and in four white-fleshed varieties - Impala, Karin, Ditta, Saturna and i
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
41st Croatian and 1st International symposium on Agriculture
ISBN
953-6331-39-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
379-380
Název nakladatele
Sitograf d.o.o. Osijek
Místo vydání
Faculty of Agriculture University of J.J. Stros
Místo konání akce
Opatija, Croatia
Datum konání akce
13. 2. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—