Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Brambory jako významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15402" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15402 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/06:15557

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    One of the richest sources of antioxidants in human diet are potato tubers (Solanum tuberosum L.). The main potato antioxidants are polyphenols, ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, &#61537;-lipoic acid, and selenium. The most contained polyphenolicantioxidants in potatoes are L-tyrosine, caffeic acid, scopolin, chlorogenic and cryptochlorogenic acid and ferulic acid. In all blue potatoes are in addition contained acylated anthocyanins and pigmented potatoes display two to three times higher antioxidant potential in comparison with white-flesh potato. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red and purple flesh potato varieties are breeded for their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in the protection against potato blight. In 2004 there were at two sites - Přerov n L., Praha-Suchdol, and in four white-fleshed varieties - Impala, Karin, Ditta, Saturna and i

  • Název v anglickém jazyce

    The potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    One of the richest sources of antioxidants in human diet are potato tubers (Solanum tuberosum L.). The main potato antioxidants are polyphenols, ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, &#61537;-lipoic acid, and selenium. The most contained polyphenolicantioxidants in potatoes are L-tyrosine, caffeic acid, scopolin, chlorogenic and cryptochlorogenic acid and ferulic acid. In all blue potatoes are in addition contained acylated anthocyanins and pigmented potatoes display two to three times higher antioxidant potential in comparison with white-flesh potato. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red and purple flesh potato varieties are breeded for their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in the protection against potato blight. In 2004 there were at two sites - Přerov n L., Praha-Suchdol, and in four white-fleshed varieties - Impala, Karin, Ditta, Saturna and i

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    41st Croatian and 1st International symposium on Agriculture

  • ISBN

    953-6331-39-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    379-380

  • Název nakladatele

    Sitograf d.o.o. Osijek

  • Místo vydání

    Faculty of Agriculture University of J.J. Stros

  • Místo konání akce

    Opatija, Croatia

  • Datum konání akce

    13. 2. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku