Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10059" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10059 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:_____/05:00:_3470 RIV/60460709:41210/05:###10059 RIV/62156489:_____/05:00:_3470 RIV/60109807:_____/05:00:_3470
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, L-askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, alfa lipoová kyselina a selen. hlavní fenolické konstituenty brambor jsou aminokyselina L-tyrosin,a polyfenolické antioxidanty skopolin a kávová kyselina, chlorogenová, kryptochlorogenová a ferulová kyselina. Červeně a modře zbarvené brambory obsahují anthokyany acylované skořicovými kyselinami (kyselina ferulová a kávová). Zbarvené brambory vykazují vyšší antioxidační potenciál než brambory s bílou dužninou. Červené brambory obsahují glykosidy pelargonidinu a peonidinu, modré brambory glykosidy malvidinu a petunidinu. Jsou zaváděny nové odrůdy brambor s červenou a modrou dužninou vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů a jejich využití v potravinářském a nepotravinářském průmyslu. Anthokyany brambor jsou rovněž užitečné v ochraně proti plísni bramborové. Nejvíce současně studovanými tématy je šlechtění odrůd a kultivarů s vysokým o
Název v anglickém jazyce
Red and purple potatoes - a significant antioxidant source in human nutrition
Popis výsledku anglicky
Potatoes, regarding their consumption, are a significant antioxidant source in human nutrition. The main potato antioxidants are polyphenols, L-ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, a-lipoic acid, and selenium. Major phenolic constituents in potatoesare amino acid L-tyrosine, and polyphenolic antioxidants caffeic acid, scopolin, chlorogenic, cryptochlorogenic acid and ferulic acid. Red and purple potatoes contain anthocyanins acylated with hydroxycinnamic acids (such as ferulic and caffeic acid). Pigmented potatoes show a higher antioxidant potential than white-flesh potatoes. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red- and purple-flesh potato varieties are improved for their higher antioxidant content and their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in protection against potato blight. The most important factors studied are new varieties and cultivars breeding
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
474-482
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—