Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10059" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10059 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:_____/05:00:_3470 RIV/60460709:41210/05:###10059 RIV/62156489:_____/05:00:_3470 RIV/60109807:_____/05:00:_3470

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů v lidské výživě. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, L-askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, alfa lipoová kyselina a selen. hlavní fenolické konstituenty brambor jsou aminokyselina L-tyrosin,a polyfenolické antioxidanty skopolin a kávová kyselina, chlorogenová, kryptochlorogenová a ferulová kyselina. Červeně a modře zbarvené brambory obsahují anthokyany acylované skořicovými kyselinami (kyselina ferulová a kávová). Zbarvené brambory vykazují vyšší antioxidační potenciál než brambory s bílou dužninou. Červené brambory obsahují glykosidy pelargonidinu a peonidinu, modré brambory glykosidy malvidinu a petunidinu. Jsou zaváděny nové odrůdy brambor s červenou a modrou dužninou vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů a jejich využití v potravinářském a nepotravinářském průmyslu. Anthokyany brambor jsou rovněž užitečné v ochraně proti plísni bramborové. Nejvíce současně studovanými tématy je šlechtění odrůd a kultivarů s vysokým o

  • Název v anglickém jazyce

    Red and purple potatoes - a significant antioxidant source in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Potatoes, regarding their consumption, are a significant antioxidant source in human nutrition. The main potato antioxidants are polyphenols, L-ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, a-lipoic acid, and selenium. Major phenolic constituents in potatoesare amino acid L-tyrosine, and polyphenolic antioxidants caffeic acid, scopolin, chlorogenic, cryptochlorogenic acid and ferulic acid. Red and purple potatoes contain anthocyanins acylated with hydroxycinnamic acids (such as ferulic and caffeic acid). Pigmented potatoes show a higher antioxidant potential than white-flesh potatoes. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red- and purple-flesh potato varieties are improved for their higher antioxidant content and their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in protection against potato blight. The most important factors studied are new varieties and cultivars breeding

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    474-482

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus