Červeně a modře zbarvené brambory jako významný zdroj antioxidantů v lidské výživě studie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10057" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10057 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/05:###10057
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition - a review
Popis výsledku v původním jazyce
Potatoes regarding their consumption are significant antioxidant source in human nutrition. The main potato antioxidants are polyphenols, ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, a-lipoic acid, and selenium. The most contained polyphenolic antioxidants in potatoes are L-tyrosine, caffeic acid, scopolin, chlorogenic and cryptochlorogenic acid and ferulic acid. In red and purple potatoes are in addition contained acylated anthocyanins and pigmented potatoes display two to three times higher antioxidant potential in comparison with white-flesh potato. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red and purple flesh potato varieties are breeded for their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in the protection against potato blight.
Název v anglickém jazyce
Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition - a review
Popis výsledku anglicky
Potatoes regarding their consumption are significant antioxidant source in human nutrition. The main potato antioxidants are polyphenols, ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, a-lipoic acid, and selenium. The most contained polyphenolic antioxidants in potatoes are L-tyrosine, caffeic acid, scopolin, chlorogenic and cryptochlorogenic acid and ferulic acid. In red and purple potatoes are in addition contained acylated anthocyanins and pigmented potatoes display two to three times higher antioxidant potential in comparison with white-flesh potato. Red potato tubers contain glycosides of pelargonidin and peonidin, purple potatoes glycosides of malvidin and petunidin. New red and purple flesh potato varieties are breeded for their use in food and non-food industry. Anthocyanins of potatoes are also useful in the protection against potato blight.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
477-482
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—